Huis duurzaam verbouwen: verdien ik dat terug?

Hoe groot is de kans dat u een duurzame verbouwing terugverdient?

Gasloos wonen kost geld. U moet immers investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie. En als de woning wat ouder is, misschien ook nog in isolatie. Duur grapje dus. Loont duurzaam verbouwen dan wel?

Duurzame installatie verdient u wellicht (veel) eerder terug dan u denkt

Gasketel eruit, warmtepomp erin. Meestal verdient u zo'n investering niet binnen een paar jaar terug. Om de terugverdientijd uit te rekenen is het ook van belang om rekening te houden met andere factoren. Houdt u ook rekening met de toekomstige energieprijzen? Gas wordt straks flink duurder en de elektriciteitsprijs daalt.

Gaat u de woning helemaal isoleren? Besef dan dan de levensduur van goed isolatiemateriaal wel 100 jaar is! Dus ook ná de terugverdientijd heeft u nog jaren voordeel. Die duurzame verwarmingsinstallatie kan daarom veel eerder terugverdiend zijn dan u nu denkt. 

Energiezuinige woning goed voor de portemonee, maar ook veel comfortabeler

Stel: u leent geld om uw woning duurzaam te verbouwen. Dan kijkt u naar de maandlasten van deze extra lening of hypotheek. En hoeveel bespaart u met de verbouwing op uw energierekening? Als u dat van elkaar aftrekt, kunnen de extra lasten weleens positief uitvallen.

Naast lagere energiekosten krijgt u er ook iets anders voor terug. Een goed geïsoleerde woning is namelijk veel comfortabeler. De verwarming hoeft minder hoog. Met een warmtepomp (en vloerverwarming) is de temperatuur gelijkmatiger. Daarnaast wordt de woning wordt meer waard. De volgende eigenaar hoeft 'm namelijk niet meer gasvrij te maken. 

Terugverdientijd duurzame verbouwing uitrekenen praktisch onmogelijk

Een echt goede terugverdientijd berekenen is eigenlijk onmogelijk. Duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp kunnen in de toekomst namelijk veel goedkoper worden. Hoe meer vraag er is, hoe groter het aanbod wordt en daarmee dalen ook de prijzen. 

Wilt u de Fiat Panda of de Mercedes onder de warmtepompen?

Daarnaast zijn er enorme prijs- en kwaliteitsverschillen in warmtepompen net als bij auto's. Wilt u een Fiat Panda of een Mercedes S-klasse? Het is maar net wat u kunt betalen of ervoor over hebt. Zo is dat ook met warmtepompen. Ze doen allemaal wat ze moeten doen. Maar de één creëert een nóg comfortabeler binnenklimaat en bespaart meer energie dan de ander.

Subsidies, energiebespaarleningen én terugvragen btw

Op duurzame oplossingen zoals een warmtepomp of zonneboiler kunt u subsidie krijgen. En wanneer u zonnepanelen aanschaft, mag u de btw op de aankoopprijs en de installatie terugvragen aan de belastingdienst. 

Ook zijn er gunstige leningen beschikbaar voor energiebesparende oplossingen, zoals de Duurzaamheidslening of de Energiebespaarlening. 

Ga naar de Energiesubsidiewijzer om te checken waarvoor u subsidie kunt krijgen en hoeveel.

Meer weten over duurzame oplossingen voor uw huis? Vind hier onze vakspecialisten!

Warmtepomp: is het echt dé duurzame oplossing?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.