In 6 stappen naar een A-label voor uw huis

Energielabels woning. Hoe komt u zo snel mogelijk aan een A-label?

Woningen hebben tegenwoordig net als auto’s en elektrische apparaten een energielabel. Een energielabel is zelfs noodzakelijk voor de verkoop of verhuur van een huis. Hoe energiezuiniger het huis, hoe meer de waarde stijgt. Ook wanneer u niet verhuist, heeft een A-label veel voordelen. 

Een energiezuinig huis = meer waard

Sinds 2015 hebben woningen een energielabel. Dit label is uitgereikt door de Rijksoverheid en is onder andere gebaseerd op het jaar waarin de woning is gebouwd. Het energielabel is bedoeld om een beeld te geven van het energieverbruik van de woning voor potentiële kopers, maar ook om de huidige eigenaars ervan bewust te maken. De overheid hoopt dat een 'slecht' label de eigenaar stimuleert om zijn huis energiezuiniger te maken. Het uitgereikte energielabel is nog niet definitief. Heeft u bijvoorbeeld nu een G-label? Voor u de woning verkoopt, kan dit nog een beter label worden. Het label is namelijk pas definitief wanneer u de woning verkoopt. Hoe hoger uw woning op energiezuinigheid scoort, hoe meer het stijgt in waarde. En dat is natuurlijk mooi meegenomen tijdens een verkoop. 

Waarom is een energielabel nodig?

Maar waarom is er nu ineens zo’n energielabel, denkt u misschien. Dit heeft te maken met het klimaatakkoord. De doelstelling van Nederland is om in 2050 tachtig procent minder CO2 uit te stoten. Dit kan onze overheid niet alleen en daarom stimuleert ze met dit label om huiseigenaren op ideeën te brengen om woningen energiezuinig aan te passen.
Met een energielabel zien kopers of huurders in een oogopslag of de woning energiezuinig is of niet. Wanneer een woning niet energiezuinig is, weet de potentiële koper gelijk dat hij dat aan zijn portemonnee gaat voelen. Het is eigenlijk net als met een auto. Koopt u een sportwagen? Dan weet u dat u vaker moet tanken dan met bijvoorbeeld een Toyota Prius. Daarnaast weet u dat een energiezuinige woning met een A-label, ook minder CO2 uitstoot en dus beter is voor het milieu.

Welke energieklassen bestaan er?

Het energielabel heeft verschillende klassen. Van rood, tot knalgroen. A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Een huis dat het label A heeft, is goed geïsoleerd, heeft dubbel glas, energiezuinige verwarming én een duurzame installatie zoals zonnepanelen. Wilt u weten wat uw huidige energielabel is? Klik dan hier.

Wat zijn de voordelen van een groen(er) energielabel?

Een groen energielabel heeft niet alleen voordelen voor de eventuele toekomstige koper van uw woning, maar ook voor uzelf. Een groen label betekent namelijk ook:

  • Dat u comfortabeler woont. Geen dikke truien meer in de winter én geen bezwete nachten meer in de zomer.
  • Dat u geen hoge energierekening meer heeft bij een (strenge) winter.
  • Dat uw huis minder CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu is. Merkt u hier iets van? Nee, maar op deze manier helpt u de wereld wel handje.
  • Dat uw woning makkelijker te verkopen is, omdat het meer waard is met een groen(er) label. 
In 6 stappen naar een A-label

Het energielabel en u

Een energielabel kan hartstikke groen zijn, want de woning is goed geïsoleerd en het bezit duurzame installaties. Maar uw energierekening hangt uiteindelijk ook af van u. Hoe hoog zet u de verwarming, hoe lang staat u onder de douche, hoeveel apparaten gebruikt u en zet u deze altijd uit na gebruik? Het kan dus zomaar zijn dat uw buurman met dezelfde woning en energielabel minder in de buidel hoeft te tasten voor zijn energierekening. 

Hoe maakt u uw energielabel definitief?

Het energielabel is belangrijker dan u denkt, wanneer u uw woning verkoopt. Heeft uw woning namelijk geen energielabel, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro. Het energielabel definitief maken kan online en kost hooguit enkele tientjes. Om een energielabel definitief te maken kunt u inloggen met uw DigiD op Energielabelvoorwoningen.nl. Daar past u aan de hand van maximaal tien vragen de woninggegevens aan. Soms moet u hiervoor digitaal bewijs aanleveren. Een erkend deskundige controleert uw gegevens op afstand. Na de registratie ontvangt u automatisch het definitieve energielabel. 

Hoe krijgt u in 6 stappen een A-label?

Stap 1: Isoleer en ventileer

Begin met het isoleren van uw huis. Plaats dubbel glas, of nog beter: driedubbel glas of zelfs HR-glas. Isoleer de vloeren, het dak en de spouwmuren. Daar gaat veel warmte verloren. En vergeet de ventilatie niet. Een goed geïsoleerde woning heeft ook goede ventilatie nodig. Dit is ontzettend belangrijk voor de gezondheid.

Stap 2: Verwarming via uw vloer 

In een goed geïsoleerde woning is vloerverwarming een energiezuinige optie. Vloerverwarming zorgt voor veel comfort doordat de kamers egaal verwarmd worden. Omdat er verspreid over de kamer sprake is van stralingswarmte, is er een lagere temperatuur nodig om een comfortabel gevoel te creëren. U hoeft uw verwarming dus niet zo hoog te zetten om het warm te krijgen in uw huis. Hiermee bespaart u flink op energie.

Stap 3: Vervang HR-ketel voor zonneboiler of warmtepomp

Vervang uw HR-ketel deels of helemaal. Dit kunt u doen met een zonneboiler of een warmtepomp. Een zonneboiler verwarmt via zonnecollectoren op uw dak het tapwater dat u gebruikt om bijvoorbeeld te douchen. In de winter kunt u de zonneboiler bijvoorbeeld combineren met uw HR-ketel die dan als naverwarmer dient. Een andere duurzame (maar duurdere) oplossing is de warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt uw woning via lucht, bodem of grondwater. U bent met deze oplossing vaak volledig van het gas af. 

Stap 4: Energie van de zon

De zon is een gratis energiebron. Waarom dan nog gebruik maken van dure en vervuilende fossiele brandstoffen? Met uw eigen energieopwekkers op het dak bespaart u flink op energiekosten (of zelfs volledig) én uw woning is gelijk meer waard én populairder wanneer u het verkoopt. Combineert u zonnepanelen met een warmtepomp? Dan gebruikt u uw zonnepanelen om de warmtepomp van energie te voorzien. Zo bent u van het gas af én is uw woning misschien zelfs energieneutraal. 

Stap 5: Slimme energiezuinige apparaten

Nu u toch hard op weg bent naar dat A-label: toe aan nieuwe apparaten? Schaf dan energiezuinige apparaten aan. Zo begint u met led-verlichting voor alle kamers. Inmiddels bestaan deze lampen in alle soorten en maten. Ook slimme apparaten, zoals slimme verlichting en slimme verwarming helpen u een handje mee om energiezuiniger te wonen. Zo kunt u instellen wanneer de verwarming omlaag moet en uw lichten uitspringen. Zo regelt u bijvoorbeeld dat wanneer er niemand in de kamer is, de verlichting uitspringt. En bediening van apparaten met uw smartphone behoort ook tot de opties. Bent u vergeetachtig en staan bepaalde apparaten nog aan? Dan zet u die ook vanaf uw werk uit. U zult niet de eerste zijn die een hogere energierekening heeft door vergeetachtigheid. Wilt u het helemaal grondig aanpakken? Oriënteer u dan eens op huisautomatisering

Stap 6: Pas uw gewoonten aan

Uiteindelijk bent u de energieverbruiker. Niet uw woning. Uw gedrag en gewoonten bepalen hoeveel energie u verbruikt. Zo kost een bad vullen gemiddeld 114 liter (!!!) water. Een gemiddelde douchebeurt kost 9 liter per minuut! Met een waterbesparende douchekop brengt u dat al terug naar 6,9 liter. Daarnaast helpt kort douchen natuurlijk enorm. Hoe korter, hoe beter. En loopt u graag in T-shirts rond in uw woning? Ook in de winter? Dan stookt u waarschijnlijk meer dan wanneer u 's winters een dikke trui aantrekt of met een dekentje op de bank zit. Als laatste kunt u stekkerdozen aanschaffen met een aan/uitknopje. Zo schakelt u al uw apparaten gemakkelijk uit wanneer u deze niet gebruikt. Ondanks dat apparaten uitstaan, gebruiken ze alsnog energie wanneer de stekker in het stopcontact zit. Kortom: alle kleine beetjes helpen. Het vergt een aanpassing aan uw gewoontes, uw gedrag. Een laatste stap, of juist de eerste. Dat is aan u.

Lees ook: Ik ben het niet eens met mijn energielabel. Wat nu?

Vrijblijvend advies van de Thuiscomfort-specialist

Wilt u weten hoe uw woning een hoger energielabel krijgt? Iedere woning en situatie is uniek. Persoonlijk advies is daarom zinvol. Informeer onze Thuiscomfort-specialisten vrijblijvend voor al uw vragen en advies. 

Voorbeeld infographic van Milieu Centraal en Energielabelvoorwoningen.nl
Vind hier al onze Thuiscomfort-specialisten!

Anderen lazen ook: Duurzaam (ver)bouwen in 5 stappen

Duurzaam (ver)bouwen in 5 stappen