De installateur als ogen en oren in de wijk?

Installateur luistert

Elke dag leggen klusjesmannen, bouwbedrijven en installatiebedrijven in Nederland duizenden huisbezoeken af. Ze komen over de vloer bij jan-en-alleman en helpen bij het aanleggen van badkamers, keukens of elektrische systemen, of bij het onderhoud ervan. 

‘Je voelt als vakman dat er iets loos is’

De vakmensen komen langs met een duidelijk, vastomlijnd doel voor ogen, namelijk het uitvoeren van een bouwkundige of technische klus. In de meeste gevallen blijft het hier ook bij en vertrekt de aannemer of monteur weer na het uitvoeren van de werkzaamheden. Maar in sommige gevallen merkt een vakman dat er iets loos is in een huishouden. Die signalen kunnen duiden op huiselijk geweld, op verwaarlozing, of vergeetachtigheid of op een andere hulpvraag.

Stichting Kadera startte een cursus

Om iets met die signalen te doen, is Stichting Kadera – dat zich bezighoudt met het tegengaan van huishoudelijk geweld – een cursus gestart. Bij NOS vertelt Projectleider Yvonne Matser van Kadera hierover. "We kwamen op het idee door een Engelse woningbouwvereniging die zijn personeel liet opleiden om signalen van huiselijk geweld te herkennen. Vóór de cursus werd daar zo'n vier keer per jaar door het personeel huiselijk geweld gesignaleerd, ná de cursus was dat vier tot vijf keer per week. Een groot succes dus."

Verwaarloosde en vergeetachtige ouderen

Ook bij ouderen, die steeds langer zelfstandig thuis wonen, kan de klusjesman of installateur signalen oppikken. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Onveilige situaties of ernstig achterstallig onderhoud
  • Sterk vervuilde situatie
  • Stapels ongeopende post
  • Geen of moeizaam contact te krijgen met de bewoner
  • Vergeetachtigheid
  • Een verwaarloosd huisdier
  • Opmerkingen van de buren

Mag je dit wel van een onderhoudsmonteur vragen?

De vraag is nu: welke rol moet de vakman hierin spelen? Woningcorporatie Domein in Enschede vraagt hun medewerkers om alert te zijn op situaties van huishoudelijk geweld. Alleen: de monteur is natuurlijk geen maatschappelijk werker. De vraag is of je de verantwoordelijkheid voor een zorgvraag wel in handen kunt, wilt of mag leggen van een technisch geschoolde groep. Wat vindt u? Praat mee over dit onderwerp op onze Facebook-pagina.

Praat mee op Facebook

5 vragen om te stellen voor u een installateur of aannemer inhuurt

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina