Zelf verbouwen? Als er iets misgaat bent u de pineut

Zelf verbouwen? Veel verzekeraars dekken de schade dan niet

Zelf uw woning verbouwen? Een goede verzekering vinden – voor als het dan toch misgaat – is vaak lastiger dan de klus zelf. Maakt u schade tijdens de verbouwing? Veel verzekeringen dekken dit niet.  

Schade tijdens een verbouwing die u zelf uitvoert? Veel verzekeraars dekken dit niet

Zelf verbouwen? Dat kan prima als u weet wat u doet. Toch? En als u per ongeluk een gat in de waterleiding boort? Dan bent u gewoon verzekerd. Helaas ligt dit iets gecompliceerder. Bij veel verzekeraars krijgt u namelijk alleen uitgekeerd als u een factuur van een erkende installateur overlegt. Of als u op papier kunt aantonen dat u beschikt over gedegen bouwkundige kennis. Dus bent u van plan kosten te besparen door zelf een klus of verbouwing op u te nemen? Als het misgaat, bent u wellicht (financieel) flink de pineut.

Schade ontstaan door zelf klussen is 'grijs gebied'  

Waar de grenzen bij verzekeraars liggen is moeilijk te onderzoeken, stelt de Volkskrant die sprak met verzekeringsadviseur Benevia. Volgens de adviseur is de schade die is ontstaan door zelf klussen een 'grijs gebied'. Zelfs bij enigszins eenvoudige klussen, zoals een dakgoot legen, is de kans al groot dat een verzekeraar de schade niet uitkeert. Laat staan als u een complete badkamer verbouwt. Of dat gat in die waterleiding boort. 

'Tweederde van de verzekeringen dekt schade bij verbouwing niet of nauwelijks'

Tweederde van de verzekeringen dekt de schade die onstaat bij een verbouwing niet of nauwelijks, zegt Rien Meijer van de Consumentenbond tegen de Volkskrant. De overige verzekeringen dekken wel, maar vaak met beperkingen. Schade door graafwerken bijvoorbeeld vallen vrijwel nooit onder de dekking. 

'Woont u nog niet in het huis dat u verbouwt? Dan is de dekking altijd beperkt'

Woont u nog niet in het huis dat u verbouwt? Dan is de dekking vrijwel altijd beperkt, aldus de vergelijkingswebsite Independer. Een opstalverzekering dekt vooral schade door brand of storm. Maar inbraak waarbij bijvoorbeeld uw gereedschap of bouwmateriaal wordt gestolen, valt daar niet onder. 

Geen vooronderzoek? Dan ook geen schadevergoeding

Heeft u de verbouwing helemaal verbruid? Dan kunt u het vergeten dat een verzekeraar u tegemoet komt. Ook als u zonder vooronderzoek naar een verbouwing schade veroorzaakt, zoals een dragende muur wegbreken, heeft u geen recht op uitkering van de verzekeraar. 

Toch zelf klussen? Dek u dan goed in

  • Begin met het op de hoogte stellen van uw verzekeraar over de verbouwing. Daarmee toont u aan dat u zorgvuldig te werk gaat. Laat u adviseren door uw verzekeraar wat deze dekt en wat u wellicht extra moet verzekeren. 
  • Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren. Na een verbouwing is de herbouwwaarde toegenomen en dit bepaalt de hoogte van uw opstalverzekering. Laat een inspecteur de nieuwe waarde opstellen. 
  • Houd een kluslogboek bij. Maak vooraf foto's en schrijf de werkzaamheden nauwkeurig uit. Het liefst met aanvullende foto's erbij. Foto's zijn een uitstekend bewijs bij een eventueel conflict met uw verzekeraar. 
  • Sluit een allrisk-opstalverzekering af. Deze vergoedt meestal alle schade. Ook als u die zelf hebt veroorzaakt. Dit gaat dan wel om schade die ontstaat bij de reparatie van gebreken. Schade die ontstaat door een complete verbouwing, is niet verzekerd. Wel het hak- en breekwerk voor het repararen van bijvoorbeeld een kapotte waterleiding. 
  • Heeft u veel dure spullen in uw woning? Controleer dan goed of uw huidige inboedelverzekering nog voldoet. 
  • Doet u de verbouwing samen met een aannemer of installateur? Zorg dan dat deze vakman kan aantonen dat hij een aanbouwverzekering heeft die schade door bouw- en constructiefouten dekt. 
Toch maar een erkende vakman inhuren? Deze vindt u hier!

Zelf klussen of een vakman inhuren: de voor- en nadelen

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen