Hoeveel kost overstappen op een warmtepomp?

Hoeveel kost overstappen op een warmtepomp?

Moet u vanaf 2021 overstappen op een warmtepomp? Een paar weken terug kondigde minister Wiebes van Economische Zaken aan dat de gaswinning in Groningen in 2022 flink wordt teruggeschroefd. Wat betekent en kost het voor u als u moet overschakelen op een hybride systeem of een volledige warmtepompinstallatie?   

Hebben we over 3 jaar geen cv-ketel meer?

Vijftien partijen uit de energiebranche, waaronder Uneto-VNI, Greenpeace en de Gasunie pleiten voor een verbod op nieuwe cv-ketels vanaf 2021. Betekent dit dat u over 3 jaar geen nieuwe cv-ketel kunt aanschaffen? En wat kost de overstap naar een warmtepomp?

Hybride of volledig van het gas af?

Milieu Centraal heeft twee berekeningen gemaakt. Eén voor een hybride systeem en één voor een volledige warmtepompinstallatie. Een hybride systeem betekent dat de warmtepomp samen met de cv-ketel werkt. U bent dan nog niet volledig van het gas af. Het voordeel hiervan is dat u uw woning niet compleet hoeft te isoleren om rendement te maken. Dubbelglas en spouwmuurisolatie is wel handig bij een goede werking van een hybride systeem. 

Wat kost een hybride installatie?

In de onderstaande tabel staan de kosten en terugverdientijd van een hybride installatie. Met een warmtepomp naast uw cv-ketel bespaart u ongeveer de helft op uw gas. Mits uw woning voldoende geïsoleerd is. Uw energiekosten halveren echter niet, omdat een warmtepomp stroom gebruikt. 

Koopt u een warmtepomp voor 4.600 euro en trekt u de subsidie er vanaf, dan bent u ongeveer 2.800 euro kwijt aan de installatie. Milieu Centraal rekent dat u dan ongeveer 240 euro per jaar bespaart op uw energiekosten. De terugverdientijd is in deze berekening 11,7 jaar. 

Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp? >>

Beeld: Milieu Centraal

Wat kost een volledige warmtepompinstallatie?

Een volledige warmtepompinstallatie zónder hr-ketel is andere koek. Bij zo'n installatie is het van groot belang dat uw woning zeer goed geïsoleerd is. De goedkoopste variant van een volledige warmtepompinstallatie is de warmtepomp met lucht als bron. Dan bent u ongeveer 5.200 euro kwijt inclusief subsidie. De nettobesparing op uw energierekening is 160 euro per jaar. De terugverdientijd loopt dan op tot 32,5 jaar. Maar, dan hebben we nog niet berekend dat de gasaansluiting ook weg is (195 euro per jaar). In dat geval is de terugverdientijd zo'n 15 jaar. 

Een grondgebonden warmtepomp is duurder in aanschaf. Ook in verband met de boring die daarbij plaatsvindt. De jaarlijkse energiebesparing wordt daardoor wel hoger (495 euro per jaar). Voor een warmtepomp van 8.500 euro (inclusief subsidie) heeft u een terugverdientijd van pakweg 20 jaar. 

Beeld: Milieu Centraal

De kosten van warmtepompen dalen in de toekomst

De overstap van aardgas naar elektrische warmtepompen kost geld. Gelukkig gaat de technologie razendsnel en door grotere productieaantallen zullen naast de dalende prijzen van zonnepanelen, ook de kosten voor warmtepompinstallaties dalen. Het juiste moment om over te stappen op een warmtepomp bepaalt uzelf. Wanneer u ook van het gas af gaat: terugverdienen doet u het uiteindelijk zeker. 

Bronnen: Milieu Centraal

Meer lezen over duurzame oplossingen? Ontvang iedere maand onze nieuwsbrief!

Anderen lazen ook: Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.