Eenzaam? U bent niet de enige

Eenzame oudere man is jarig

Het aantal eenzame mensen in Nederland stijgt. Vooral in de grote stad. De Hulplijn Amsterdam voert jaarlijks zo'n zeventienduizend gesprekken over alles wat de mens dwars zit. Maar voor het eerst in bijna zestig jaar is ruim de helft van deze telefoongesprekken gerelateerd aan eenzaamheid. 

52 procent van de gesprekken met de Hulplijn hadden te maken met eenzaamheid

Ed Theunen, directeur van de Hulplijn: “We zien al jaren een stijging van het aantal gesprekken over eenzaamheid, maar met 52 procent zijn we deze zomer een symbolische grens gepasseerd.” Theunen is overigens niet erg verrast over deze ontwikkeling. Hij denkt dat hoe groter de stad is, hoe anoniemer een burger is. En de kans op eenzaamheid neemt daardoor ook toe. Daarnaast trekt de stad naar verhouding meer mensen met een ggz-achtergrond aan. En dit is een bekende doelgroep van de Hulplijn.

'De Hulplijn is een welkom en noodzakelijk contact met de buitenwereld' 

Theunen: “Sommige van onze bellers hebben al dagen niemand gesproken. De Hulplijn Amsterdam is dan een welkom en vaak noodzakelijk contact met de buitenwereld. Het is een keerzijde van de nadruk op de zelfredzaamheid; als je het zelf amper redt dan dreig je geïsoleerd te raken.” Na eenzaamheid zijn vooral psychosociale problemen en relatieproblemen een hoofdreden van contact. Theunen weet dat ook in deze gesprekken eenzaamheid bijna altijd een rol speelt.

'We moeten ons bewust zijn van de stille eenzaamheid in de grote stad'

Theunen is naast directeur van de Hulplijn Amsterdam ook voorzitter van de Coalitie Erbij Amsterdam. Een samenwerkingsverband van elf Amsterdamse vrijwilligersorganisaties die zich richten op de bestrijding van eenzaamheid. Hij onderstreept het belang van gemeentelijke brede aandacht voor het thema eenzaamheid. “Het is goed dat de gemeente Amsterdam de krachten bundelt in de aanpak van eenzaamheid in Amsterdam. We moeten ons bewust zijn van de stille eenzaamheid in de stad, en met elkaar hebben we de morele plicht het tij te keren. Samen hebben we meer slagkracht."

Apps tegen eenzaamheid

Omapost - een kaartje voor een geadopteerde opa of oma

Ook in de technologie speelt van alles om eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Zo is op de smartphone of tablet de gratis app Omapost te downloaden. Hiermee kun je eenvoudig een leuk origineel kaartje ontwerpen die naar je eigen opa of oma wordt gestuurd als echte kaart. Of, naar een wildvreemde oudere. Want eenzame ouderen vinden het ook leuk om post te krijgen. De app is niet alleen voor degene die een kaartje wil versturen, maar ook als u zelf graag af en toe een kaartje wilt ontvangen.

Oscar Senior - Een makkelijke app voor senioren om de digitale wereld te verkennen

Oscar Senior is een app die ervoor zorgt dat senioren gemakkelijker contact met vrienden en familie kunnen onderhouden. De gratis app is geschikt voor de meeste tablets en smartphones en is zo ontwikkeld dat ook ouderen – die geen of weinig verstand hebben van computers – ermee om kunnen gaan. Op deze manier raken ze op een simpele manier betrokken bij de digitale samenleving en kunnen ze contact onderhouden met familie, vrienden, maar ook met zorgverleners. De app biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om te beeldbellen, chatten, foto’s te delen, spelletjes te spelen, een agenda bij te houden. Het heeft grote knoppen en een gebruiksvriendelijk menu. Ook kan een familielid van de oudere de app op afstand beheren.

Klup - vind gezelschap in uw eigen buurt

Klup is dé app voor (eenzame) senioren die op zoek zijn naar gezelligheid in de buurt. De app maakt contact met nieuwe mensen op een laagdrempelige manier mogelijk. Zo kunnen senioren gemakkelijk mensen in de buurt met dezelfde interesses ontmoeten. 

Meer nieuws over zorg, woningaanpassingen en technologie lezen? Volg ons op Facebook

21 leuke en handige apps voor senioren

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief