Energiebedrijven zakken flink met tarieven. Wat zit daar achter?

De energietarieven gaan per 1 juli voor veel mensen met een variabel contract weer naar beneden. Dit na een flinke stijging begin van het jaar. Volgens Eneco heeft dit te maken met de relatief zachte winter. Maar, in hoeverre compenseert dit de hoge kosten van de afgelopen maanden? En wat zit er eigenlijk écht achter deze daling?

Tarieven eerst flink omhoog, nu weer omlaag?

Gaslicht.com voorspelde vorig jaar al de verhoging van de energierekening. Hij zou met zo'n 360 euro per jaar stijgen, meldde de vergelijkingswebsite. Hoewel de tarievenstijging gelijk gebaggatelliseerd werd door staatssecretaris Mona Keijzer (die zei dat de energieprijzen juist zouden dalen), viel het Centraal Bureau voor de Statistiek Gaslicht.com bij met goed onderbouwde cijfers. Huishoudens zouden er wel degelijk op achteruit gaan. Met zo'n 334 euro per jaar zelf. 

Maar toen kwam Eneco vorige week als eerste met de bekendmaking van de nieuwe tarieven voor stroom en gas. Ze gaan flink omlaag. Ook Essent en Nuon maakten bekend dat hun prijzen dalen. 

Voor wie dalen de tarieven?

Waarom dalen de prijzen en compenseert dit de hoge kosten van de afgelopen maanden? Helaas niet helemaal. De helft van de verhoging op de gemiddelde energierekening kwam in januari door de hogere overheidsheffingen. In juli verandert dit niet. De verlaging geldt ook alleen voor de tarieven van de energieleveranciers die op 1 januari flink omhoog gingen.

Daling tarieven compenseert prijsstijging januari niet

Dus eigenlijk dalen de tarieven niet per sé. Ze corrigeren hoogstens de verhoging die ze hebben gedaan in het begin van het jaar. Eneco kondigde vorige week aan met aanzienlijk lagere tarieven te komen. Maar juist zij kwamen in januari met de hoogste tariefstijging. Ze stegen veel meer dan de 133 euro per jaar die er nu afgaat voor de gemiddelde Eneco-klant.

Alle grote energieleveranciers krijgen dezelfde tarieven 

Bij Nuon is er minder veranderd. De meeste klanten gaan er sinds januari zo'n 51 euro op vooruit. Essent had in januari de laagste prijs van de drie leveranciers. Zij houden deze tarieven nu gelijk. Dit betekent dus dat de verhoging van januari alsnog in stand blijft. Resultaat? Alle drie de energieleveranciers hebben vanaf 1 juli ongeveer dezelfde tarieven voor elektriciteit en gas.

Warme winter zorgt voor goedkopere tarieven

Volgens Eneco dalen de prijzen door een lagere gasprijs op de wereldmarkt. Deze prijs daalde omdat er een overschot ontstond tijdens de warmere winter. Hierdoor bleven de gasvoorraden in Europa op peil en werd er meer gas uit de VS en Azië geïmporteerd. De lagere gasprijs heeft ook invloed op de kosten van elektriciteit. Dit komt omdat veel elektriciteit wordt opgewekt in centrales die stoken op gas.

Pas je maandelijkse voorschot niet zomaar aan met variabel tarief

Heb je een variabel tarief? Pas je maandelijkse voorschot niet zomaar aan. Ja, de prijs daalt, maar je stookt de komende maanden ook véél minder dan in de winter. De eerste periode van het jaar gebruik je veel meer gas dan in de tweede periode. Dat lagere tarief lijkt dus voordelig, maar levert in de zomer en nazomermaanden natuurlijk minder voordeel op.

Vast tarief is voordeliger dan variabel tarief

En sta je op het punt om over te stappen op een ander energiecontract? Dan is het helemaal niet verstandig om voor een variabele prijs te gaan. De CO2-prijs fluctureert enorm. Er zijn grote spanningen tussen de VS en Iran. De kans dat de prijzen blijven schommelen is gewoon te groot. Een tarief voor een jaar vastzetten is voor de meeste mensen veel voordeliger. Dit kan zo honderden euro's schelen. 

Energieprijzen blijven stijgen in de toekomst

Toch lijkt het erop dat de energieprijzen blijven stijgen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voorspelt dat er hogere groothandelsprijzen aankomen voor gas en elektriciteit, dat het vastrechttarief stijgt, wijzigingen komen in de energiebelasting én dat we meer gas en elektriciteit gaan gebruiken. 

Zelf energie opwekken loont

Rijzen de energieprijzen echt de pan uit? Dan is het misschien rendabel om zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Tot 2021 is de zeer gunstige salderingsregeling nog van kracht. En ook daarna is terugleveren aan het net nog steeds voordelig. Daarnaast dalen de prijzen van thuisaccu's waarin je je opgewekte elektriciteit kunt opslaan voor later gebruik. Dan ben je in ieder geval in één klap af van de onzekere elektriciteitstarieven. En dat is toch ook wat waard.

Energie besparen

Wil je nóg meer op energie en gas besparen? Lees al onze tips hier: Energie besparen doe je nu: 12 verbeteropties >>

Bronnen: De Volkskrant, NOS

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.