Energiecollectief biedt duurzaam advies zonder winstoogmerk

SlimWonen+ maakt warmtescan van een woning

Waar kun je als woningeigenaar terecht met vragen over isolatie, efficiënt energiegebruik of de overgang van gas naar elektriciteit? Om dit te beantwoorden heeft in Zuidoost-Brabant een aantal particulieren de handen ineengeslagen in het duurzame energie-collectief SlimWonen+. Samen met professionele partijen bieden zij inzicht in duurzame oplossingen, energiesubsidies en betrouwbare advies- en installatiepartijen. Met steun van de overheid helpen zij andere particulieren in het complete traject van verduurzaming van de woning: van advies tot uitvoering.

Ralf Klop van SlimWonen+ en duurzaamheidsadviseur Johan Frenken van ALTEIDFrenken lichten toe hoe SlimWonen+ tot stand is gekomen en wat zij te bieden hebben.

Actief in 7 Nederlandse gemeenten

Ralf Klop: “We zijn met SlimWonen+ nu een jaar bezig en al actief in 7 Brabantse gemeenten, waaronder Helmond en Eindhoven. Gemeenten werken graag samen met particuliere initiatieven zoals de onze. Wij zijn er echt voor de particulier, we zijn geen opdringerige commerciële partij die offertes verschillende keren na gaat bellen. Zoals een klant laatst zei over ons: ‘Het voelt goed.’ Bij ons duurt een traject gemiddeld genomen 14 maanden, van eerste contact tot uitvoering. Bovendien zijn we goed in staat gebleken partijen aan ons te binden die kwaliteit leveren. Dat zit ‘m niet in keumerken, want iedereen kan een keurmerk kopen. Als een adviseur of installatiebedrijf zich bij ons aanmeldt, moeten ze aan onze regels voldoen. Die regels zijn er om het beste resultaat voor de klant te behalen.”

slimwonenpluswebsite

Johan Frenken: “Zelf ben ik een goed voorbeeld van wat Ralf bedoelt. In het begin, toen ik startte als duurzaamheidsadviseur, deed ik alles volgens de regels van het Energie Prestatie Advies. Inmiddels heb ik een eigen methodiek ontwikkeld, die beter aansluit op de praktijk. Want je hebt vaak met ouderen te maken. Die willen op het gebied van energie een inhaalslag voor de woning realiseren. Maar als ik langs ga, zie ik een onveilige badkamer, een onjuist gemonteerde rookgasafvoer, ondeugdelijke meterkast of schimmelvorming. Of er is sprake van comfortproblemen zoals tocht of een ontoegankelijke keuken. Om die reden gaat mijn advies niet alleen over energie besparen, maar ook over veiligheid, comfort, levensloopbestendigheid en gezondheid. Dat neem ik allemaal mee. Daar zijn mensen bij gebaat en vaak heel blij mee.”

Hoe gaat SlimWonen+ te werk?

Ralf Klop: “In elke aangesloten gemeente hebben we een eigen website ingericht. Daarop staan ongeveer 40 diensten vermeld en worden ook partijen getoond die kunnen helpen in de uitvoeringsfase. Ook bieden wij bijvoorbeeld een quick scan duurzaamheid en een lijst van punten om op te letten bij een woningoplevering, Zoals gezegd: wij hebben geen commercieel oogmerk. Maar dat wil niet zeggen dat we niet professioneel werken. Vanaf het eerste contact worden mensen opgenomen in ons klantvolgsysteem. Als zij via ons een offerte aanvragen, vragen wij een kopietje voor dat systeem. Wij lezen dan mee en bellen zo nodig de offrerende partijen op.

Ook bij het aanvragen van subsidies kunnen we helpen. En in de uitvoeringsfase kunnen wij inspecties op ons nemen. De kosten voor onze diensten worden gedragen door de deelnemende bedrijven, maar vooral ook door de gemeenten. We hebben in Nederland de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat doel hebben gemeenten ook voor ogen. Met die reden sluiten zij zich graag bij ons aan.”

Beeld warmtecamera
logo SlimWonen+

Beeld warmtecamera

Welke trends in duurzaamheid ziet u op dit moment?

Johan Frenken: “Hoe graag we dit ook willen, voor bestaande woningen is energieneutraal (een woning die evenveel energie opwekt als verbruikt red.) op dit moment te hoog gegrepen. Ook warmtepompen zijn voor gewone rijtjeshuizen nog niet geschikt.

Vragen die we wel vaak krijgen, gaan over isolatie. Spouwmuurisolatie is inmiddels wel bekend, maar ook vloerisolatie is aan een opmars bezig. Verder vragen consumenten vaak naar zonnepanelen op het dak. En we helpen veel woningen om gasloos te worden, vanwege de energierekening of voor de veiligheid.

Ook zie ik een groei in geïntegreerde systemen, waarbij meerdere duurzame oplossingen samenwerken in één gebouw.”

Wat adviseert u de markt op het terrein van duurzaamheid?

Ralf Klop: “Waar wij vooral behoefte aan hebben, zijn partijen die meerdere specialismen onder een dak hebben. Als adviseurs dagen wij de markt ook uit zich op die manier te organiseren. Zoek de verbreding, zorg dat je de vraag aankunt. Dat je garanties kunt geven. Consumenten willen niet met tien losse bedrijven in zee gaan, die willen één aanspreekpunt. Of het nu om PV-panelen gaat of om bolletjes in de spouwmuur, voor de consument telt maar een ding en dat is een duurzamere woning en een lagere energienota.”

Zoek een duurzaamheidsspecialist

In 2017 opnieuw 70 miljoen subsidie voor duurzame energie

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt