Gebruik uw afgeloste huis als appeltje voor de dorst

Mevrouw in kleermakerszit gebruikt een rekenmachine

Vijfhonderd miljard euro, zoveel bedraagt de totale overwaarde in huizen in Nederland. Senioren bezitten hiervan circa 38%, met een gemiddelde overwaarde van 257.000 euro per huis. Toch wordt dit kapitaal tot nu toe nauwelijks nog benut. Gemiddeld wordt jaarlijks slechts 0,7% van de overwaarde verzilverd, met name bij de overgang van een koop- naar een huurwoning. 

Zo benut u de overwaarde van uw woning optimaal

De Taskforce Verzilveren is een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen. In haar rapport Eigen haard is zilver waard worden diverse mogelijkheden om overwaarde te verzilveren benoemd en tegen het licht gehouden.

Wanneer verzilveren?

We zijn een spaarzaam volkje. Velen leggen al hun gehele werkzame leven maandelijks een bedrag opzij ‘voor later’. Maar wanneer is het ‘later’? Waarom doorsparen als uw inkomen of pensioenuitkering onvoldoende soelaas biedt voor uw maandelijkse uitgaven of om een grote uitgave te doen, zoals een e-bike, een scootmobiel of een woningaanpassing?

Zo benut u overwaarde

U hebt wel geld, maar het ligt vast. In stenen. De vraag is: hoe benut u dit vastgelegde kapitaal? Er zijn verschillende manieren en financiële producten waarmee u dit voor elkaar kunt krijgen. Hieronder zetten we er een aantal op een rij.

Verkoop en huur een andere woning

De meest gangbare manier om overwaarde vrij te spelen, is door uw gezinswoning te verkopen en een andere woning te huren. Wat ook kan: koop een goedkoper appartement. Op die manier komt een deel van de overwaarde vrij, terwijl een ander deel opnieuw geïnvesteerd wordt.

Verkoop en terughuur

Bepaalde partijen kopen woningen op, waarna u als bewoner vruchtgebruik van het pand houdt tot de laatste bewoner vertrekt. Of u spreekt af om huur te betalen tot dat moment, afhankelijk van de gekozen financiële constructie. Voordeel hiervan is dat u gewoon op hetzelfde adres kunt blijven wonen. Er verandert niets in uw fysieke woonsituatie, alleen financieel en juridisch wijzigt er wat.

Omkeerhypotheek

Bij een omkeerhypotheek wordt uw overwaarde door de hypotheekverstrekker omgezet in een lening. Deze partij wordt op die manier weer (deels) eigenaar van uw woning. De woning wordt aan het einde van de levenstijd verkocht of direct verkocht bij afsluiten van de omkeerhypotheek. In beide gevallen blijft u woonrechten behouden.

Familiehypotheek

Geld leen je normaal gesproken bij een bank of financiële instelling. In bepaalde gevallen kan lenen bij familie een goed alternatief zijn. Wel is het zaak om alles goed vast te leggen, zeker als het grote sommen geld betreft. Schakel hiervoor eventueel een notaris in.

Generatiehuis

Samen wonen met familie kan een goede optie zijn als u op leeftijd bent. Het is gezellig én een veilig idee. U kunt samen onder een dak gaan wonen of kiezen voor de plaatsing van een mantelzorgwoning. Op die manier behoudt u toch allen uw eigen privacy.

De kosten van een generatiehuis kan worden gedragen door een van de inwonende partijen – of gezamenlijk.

Schenking

Wilt u de kinderen helpen met een belastingvrije schenking? Er zijn voorwaarden waaraan zo’n schenking moet voldoen. Zo mag het gaan om een bedrag van maximaal een ton en moet de schenking zijn gedaan in 2015. Wel kan de verbouwing waarvoor de schenking wordt aangewend op een later moment worden uitgevoerd.

Zorghypotheek

Een zorghypotheek is een hypotheekvorm waarbij overwaarde gebruikt wordt voor het financieren van onverzekerde zorg. De hypotheekverstrekker wordt hierbij (deels) eigenaar van de woning; als hypotheeknemer kunt u ondertussen gewoon de woning blijven wonen.

Vervroegde pensioenuitkering

Sommige pensioenfondsen maken het mogelijk om de pensioenuitkering te vervroegen, of deze ineens te laten uitkeren. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de hoogte en de duur van uw ‘normale’ pensioen.

Bron: Eigen haard is zilver waard

Kan ik de waarde van mijn huis verzilveren?

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina