'Koppel lening duurzame verbouwing aan woning, niet aan eigenaar'

Koppel lening duurzame verbouwing aan woning, niet aan eigenaar

In 2050 moeten alle 8 miljoen gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Onmogelijk? Niet volgens voorzitter Bernard Wientjes van de Taskforce Bouw.

Wientjes pleit voor meer druk duurzaam verbouwen woningen

In rap tempo moet de CO2-uitstoot in Nederland dalen. Dit om het klimaatakkoord te halen, maar ook om onze wereld leefbaar te houden. Hoe pak je dat aan? Wientjes is voorzitter van de taskforce die de verduurzaming van Nederlandse gebouwen aanjaagt. Hij pleit voor meer druk achter de verbouwing van huurwoningen en voor de inzet van pensioenfondsen bij het verduurzamen van particuliere woningen en scholen.

'Maak huurders enthousiast door ook achterstallig onderhoud aan de woning te plegen'

Huurders zijn voor complete renovaties van woningen (vaak) afhankelijk van de woningcorporatie. Wientjes pleit er dan ook voor om het gemakkelijker te maken voor corporaties om (sociale) huurwoningen te verbouwen. Nu mogen woningblokken alleen verbouwd worden als minstens 70 procent van de huurders daarmee instemt. Wientjes wil van deze voorwaarde af. Ook denkt hij dat je huurders gemakkelijker mee krijgt, als ook ander achterstallig onderhoud aan de woningen wordt gepleegd.

Een koopwoning duurzaam verbouwen zonder veel risico

Woningeigenaren kun je daarentegen moeilijk dwingen om een woning duurzaam te verbouwen. Daarom stelt Wientjes voor om een lening voor het verduurzamen van de woning te koppelen aan het huis en niet aan de eigenaar. Wanneer de woningeigenaar het huis verkoopt, neemt de koper de lening over. Ook in het regeerakkoord wordt dit al aangegeven als mogelijkheid. Het gaat dan om 4 miljoen particuliere woningen die voor de lening in aanmerking komen. Dit kan volgens Wientjes betaald worden uit de pensioenfondsen. Volgens de voorzitter kost dit tussen de 30 en 50 duizend euro per woning.

'Duurzaam verbouwen hoeft niet vreselijk veel te kosten'

Toch hoeft verduurzamen niet per definitie zoveel geld te kosten. Een nieuw dak en gevel loopt inderdaad flink op. Maar wanneer mensen verduurzamen met behulp van zonnepanelen en een warmtepomp, kost dit meestal maar de helft, stelt Urgenda-directeur Marjan Minnesma. Zij vindt dat de taskforce vooral gericht is op de bouw en de duurdere oplossingen. Maar dit is lang niet altijd noodzakelijk voor een duurzamere woning. 

Bron: NOS

cta-facebook

Anderen lazen ook: Hoe financier ik een verbouwing?

Hoe financier ik een verbouwing?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.