Mantelzorg zet familierelaties op scherp

Mantelzorger reikt een patiënt een bord met partjes appel aan

Mensen met lichamelijke of psychische klachten worden vaak ondersteund door liefhebbende familieleden of vrienden. Dag in dag uit staan zij klaar voor de ‘patiënt’. Ze doen dit met volle overgave en vol liefde of mededogen. Maar dat betekent niet dat mantelzorg altijd makkelijk is. Ingesleten patronen kunnen terugkeren in de relatie zorgvrager-mantelzorger. Oud zeer kan naar boven komen op het moment dat de druk toeneemt. Geld(gebrek) kan een rol spelen. En de vraag om zorg sluit niet altijd aan bij het aanbod. Immers, mantelzorgers hebben ook banen of gezinnen en kunnen niet stante pede in de auto springen als zich een probleem aandient. 

Het incasseringsvermogen van mantelzorgers wordt regelmatig op de proef gesteld

Als er een partner is of kinderen in de buurt wonen, zijn zij in veel gevallen mantelzorgers. Al kunnen buren, vrienden, familieleden, oud-collega’s of anderen vanzelfsprekend ook die rol op zich nemen. Wat uw relatie tot de zorgvrager ook is, de kans is groot dat u in het verleden op een andere manier met elkaar bent omgegaan. In het geval van kinderen zijn het de ouders die voor hen hebben gezorgd. Nu gaat die rol omkeren en dat kan lastig zijn.

Ook het feit dat zorgvragers – onder invloed van bijvoorbeeld chronische pijn of dementie – anders reageren dan we in het verleden gewend waren, kan mantelzorg extra zwaar maken. Natuurlijk weten we rationeel dat een snauw of een boze blik niet altijd persoonlijk bedoeld is, op het moment dat het gebeurt kan het toch erg vervelend zijn.

Ondersteuning van mantelzorgers door gemeente of huisarts

Vanuit de gemeente kunt u als mantelzorger ondersteuning krijgen. Zo meldt Mezzo, de vereniging van mantelzorgers op haar website: “Bij de gemeente kunt u een aanvraag doen voor vervangende zorg of respijtzorg. Dat kan u helpen om overbelasting te voorkomen.” Ook is het in bepaalde gevallen mogelijk om in betaald parkeren-gebieden een aparte vergunning te krijgen als mantelzorger, zodat de kosten die u maakt voor uw hulp, niet verder oplopen.

Het Mantelzorgcompliment is een andere manier waarop gemeenten mantelzorgers in het zonnetje zetten. Het compliment is een financiële bijdrage; óf dit wordt uitgekeerd en wat de hoogte van het bedrag is, verschilt van gemeente tot gemeente. Wilt u in aanmerking komen voor het Mantelzorgcompliment of iemand hiervoor aanmelden? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.

Voor mantelzorgers van dementiepatiënten biedt de huisarts verder de mogelijkheid van een familiegesprek. De mentale gezondheid van u als mantelzorger staat hierbij centraal, maar het kan ook een middel zijn om verpleeghuisopname van de patiënt uit te stellen.

Mantelzorgers delen hun ervaringen

Mantelzorg komt in alle soorten en maten. De ene situatie is de andere niet. Wat wél helpt, is erover praten met gelijkgestemden. Dat kan in verschillende patiëntengroepen. De bijeenkomsten zijn vaak georganiseerd per ziektebeeld en – in geval van dementie of kanker bijvoorbeeld – zijn er aparte groepen voor patiënten en mantelzorgers.

Het mantelzorgersforum van Mezzo is een plaats waar mantelzorgers elkaar online vinden. Vragen die hier worden gesteld en beantwoord, zijn bijvoorbeeld:

  • Sta ik bij de gemeente bekend als mantelzorger?
  • Waar vind ik mantelzorgers in dezelfde situatie?
  • Wij willen onze moeder in huis nemen en moeten daarvoor een badkamer op de begane grond plaatsen, welke financiële mogelijkheden biedt de gemeente?
  • Vanwege psychische problemen wonen mijn vrouw en ik apart, maar we zijn niet gescheiden. Nu ziet de SVB ons als een huishouden en dit kost ons maandelijks veel geld. Kan dit veranderd worden?

Reacties op het forum worden gegeven door de deelnemers of door medewerkers van de Nationale Mantelzorglijn.

Mantelzorger, vergeet niet voor uzelf te zorgen

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina