Parttime verpleeghuis betekent langer in uw eigen huis wonen

Parttime in een verpleeghuis leidt tot langer zelfstandig kunnen blijven

Thuis blijven wonen, maar wel een paar dagen per week naar een verpleeg- of verzorgingshuis. Regeringspartijen D66 en VVD denken dat dit een uitkomst is voor senioren die nog wel thuis kunnen wonen, maar ook behoefte hebben aan verzorging. Zodra de zorginstellingen dit idee ook zien zitten, starten de partijen een proef met 'parttime verpleeghuizen'. 

De stap naar verblijf in verzorgingshuis is vaak te groot

Steeds meer senioren met een zorgbehoefte blijven langer in hun eigen huis wonen. Een deel van deze groep vindt de stap naar een volledig verblijf in een verzorgingshuis namelijk te groot. Zij kiezen er daarom voor om thuis te blijven wonen, ondanks dat ze meer zorg nodig hebben dan een mantelzorger ze nu biedt.

'Mensen hebben baat bij deeltijdzorg'

VVD en D66 menen dat deze senioren baat hebben bij 'deeltijdzorg'. Een paar dagen per week in een verpleeghuis als tussenfase. Zo kunnen deze mensen langzaam wennen aan een (eventueel) permanent verblijf in een instelling én ze stellen het hiermee uit. Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Sophie Hermans (VVD) pleiten voor een proef met deze tussenvorm van thuis wonen én zorg in een instelling.

'Mantelzorgers en wijkverpleegkundigen worden door parttime verpleeghuis ontlast'

VVD-kamerlid Hermans denkt dat senioren in de parttime verpleeghuizen of zorgpensions alvast een beetje kunnen wennen aan het wonen daar. Bovendien meent ze dat het mantelzorgers en wijkverpleegkundigen ontlast. De partijen sturen het nieuwe plan voor parttime verpleeghuizen naar de Tweede Kamer en vragen de minister voor Volksgezondheid het plan verder te onderzoeken en daarna de pilot te starten.

'Parttime verpleeghuis leidt tot langer zelfstandig kunnen blijven'

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO (de belangenbehartiger voor senioren) is enthousiast over het plan. Ze denkt dat het fijn is voor mensen om even op adem te komen in een zorgpension. Ook zegt ze dat er behoefte is aan structureel één of twee nachten niet thuis te verblijven. Deze vorm van zorg leidt er volgens haar toe dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven. 

Mantelzorgvereniging Mezzo ziet ook kansen in het plan. Volgens Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo stellen mantelzorgers een opname in een zorginstelling vaak uit omdat zij zelf de zorg willen geven. Met deeltijd zorgwonen is er een alternatief voor mensen die langer thuis willen wonen, maar wel zorg nodig hebben. 

Bronnen: NOS, AD

Woningaanpassing regelen? Vind hier uw vakspecialist!

'Zorg is maatwerk, net als techniek'

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.