Van een oud dametje geweest, altijd binnen gestaan

Startknop van een elektrische auto

Elektrisch auto’s zijn hip & happening. Speelgoed voor hipsters. Of niet soms? Steeds vaker zoeven er vijftigplussers elektrisch of hybride aan ons voorbij. Niet in een scootmobiel of op een elektrische laag-instapfiets, maar in een Toyota Prius, een Nissan Leaf of een andere kekke Plug-in Hybride. Zij doen dit waarschijnlijk niet vanwege het uiterlijk vertoon of om de status van hun voertuig, maar op basis van een grondige afweging van voor- en nadelen. 

Rijdt u elektrisch, op benzine of hybride?

Standaard benzine-aangedreven auto’s stoten uitlaatgassen uit die het broeikaseffect versterken. De elektrische auto heeft dit nadeel niet. Om die reden beloont onze overheid elektrisch en hybride rijden dan ook, met een lager bijtellingstarief voor leaserijders. Ook hebben elektrische rijders voordeel met de motorrijtuigenbelasting. 

Elektrische auto’s zijn volledig afhankelijk van de stroom uit hun accu’s, hebben een Range Extender aan boord of zijn uitgevoerd als Plug-in Hybride. Met een Range Extender wordt de motor wel elektrisch aangedreven, maar zorgt een kleine motor ervoor dat de accu in voorkomende gevallen kan worden opgeladen.

Een Plug-In Hybride heeft zowel een elektromotor als een brandstofmotor. Is de stroom op, dan rijdt u op benzine verder.

Voordelen van een elektrische auto

Er zijn verschillende goede redenen om een elektrisch aangedreven auto aan te schaffen:

1. Geen benzine nodig

Elektrische auto’s rijden, de naam zegt het al, op elektriciteit. En elektriciteit is veel goedkoper dan benzine. Volgens de ANWB bent u met een elektrische auto circa 40-50% goedkoper uit in brandstofkosten ten opzichte van een benzineauto. 

2. Beter voor het milieu

Het draaien van de elektromotor van een elektrische auto’s heeft geen emissie van giftige (uitlaat)gassen te gevolg. Op deze manier draagt u bij aan een gezonde klimaat.

3. Stiller

Elektrische auto’s veroorzaken geen geluidsoverlast. Fijn voor wie naast een drukke weg woont en constant het gezoem van motoren aan zich voorbij hoort trekken.

4. Ruime keuze

Sinds de introductie van de elektrische auto zijn er veel modellen bijgekomen. Tegenwoordig hebben elektrische rijders de keuze uit bekende merken als Volkswagen, BMW, Tesla en Honda en zijn er elektrische auto’s verkrijgbaar in vrijwel alle gewenste kleuren – naast groen dat natuurlijk geldt voor alle elektrische auto’s.

5. Veiligheid

Elektrische auto's ondergaan dezelfde tests als brandstofaangedreven auto’s die voor gebruik op de openbare weg geschikt zijn bevonden. Indien zich een ongeval voordoet, komen de airbags tevoorschijn en wordt de elektriciteit automatisch afgesloten. Zodat verdere schade voorkomen wordt.

6. Minder onderhoud

Elektrische auto’s maken gebruik van elektrische motoren en deze hoeven minder vaak gesmeerd te worden.

Nadelen van een elektrische auto

Vanzelfsprekend zijn er ook volop redenen om (nog) niet voor elektrisch rijden te kiezen.

1. Onvoldoende oplaadpunten

Elektrische oplaadstations zijn steeds vaker aanwezig bij gebouwen en op openbare plaatsen, maar hun aantal is nog altijd beperkt. Zeker omdat het laden van een elektrische auto enige tijd in beslag kan nemen. Enige planning is vereist, wie graag op de bonnefooi vertrekt voor een ritje, vindt dit ongetwijfeld minder.

2. Beperkte reisafstand

De meeste van deze auto’s kunnen eenmaal opgeladen een afstand afleggen die varieert van 60-120 kilometer. Nadien moeten zij opnieuw worden opgeladen. Overigens is de verwachting dat dit in de toekomst wel zal verbeteren.

3. Lange oplaadtijd

Een benzine-aangedreven auto staat gemiddeld een paar minuten stil bij de benzinepomp. Voor een ‘leeggereden’ elektrisch aangedreven auto kan het 4-6 uur duren tot deze weer volledig is opgeladen.

4. Té stil

Hoewel het ontbreken van geluid een voordeel kan zijn voor omwonenden, kan het in het dagelijkse verkeer ook een nadeel zijn. Automobilisten, fietsers of wandelaars horen u niet aankomen en houden om die reden ook geen rekening met u. Dit vraagt extra alertheid van u als elektrische rijder.

5. Ruimtegebrek

De meeste elektrische auto’s die vandaag op de markt zijn, zijn uitgevoerd als 2-seater. Voor de meeste senioren waarschijnlijk geen probleem, maar voor gezinnen waarschijnlijk niet de beste oplossing.

6. Duur in aanschaf

Hoewel elektrisch rijden vanuit de overheid gestimuleerd wordt, is de aanschaf van een nieuwe elektrische auto nog relatief duur. Dit omdat de productie van de elektromotor duurder is dan de productie van een benzinemotor.

Naast de aanschaf van de auto zelf, is het waarschijnlijk gemakkelijk om uw eigen privé-oplaadpaal neer te (laten) zetten. Op die manier zit u nooit verlegen om elektriciteit, als dit nodig is.

Kiest u maar...

Tot zover de voor- en nadelen van elektrisch rijden. Heeft u voor uzelf de keuze al gemaakt? Bekijk hier de Top 10 van elektrische auto's van ANWB en Natuur & Milieu. 

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina