Voorkom 13 bijna-ongelukjes in huis

Hand steekt uit wc-pot

Een moment van onoplettendheid, de verkeerde voet verplaatsen of simpelweg vergeten iets uit te zetten. Een ongeluk is zo gebeurd, ook in de huiselijke sferen. Met een aantal simpele maatregelen kunt u de meest voorkomende huisongelukken in elk geval voorkomen.

Zo houdt u 13 veelvoorkomende huiselijke ongevallen buiten de deur

1. Uitglijden in badkamer of keuken

Op een natte badkamer- of de keukenvloer ligt het gevaar van een glijpartij dagelijks op de loer. Met een antislipcoating zorgt u in elk geval voor voldoende grip, zodat u minder snel uitglijdt. Door op strategische punten handgrepen en wandbeugels te plaatsen, creëert u bovendien extra zekerheid.

2. CO-verstikking

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Het reukloze gas kan vrijkomen bij een niet goed onderhouden verbrandingsapparaat, zoals een cv-ketel of een geiser. Naast periodiek onderhoud raden wij CO-melders aan.

Treft u iemand aan die om onduidelijke redenen op de grond is gevallen en voelt u een sterke hoofdpijn opkomen? Neem dan geen risico en verlaat direct de ruimte – schakel dan professionele hulpverlening in. De brandweer is goed uitgerust om veilig een woning met CO-gevaar te betreden.

Mocht u toch iets willen doen, zet dan de ramen open, om frisse lucht binnen te laten.

3. Brandwond van de hete kraan

Het aanraken van de warmwaterleiding in de badkamer of keuken, kan leiden tot een eerstegraads brandwond, of erger. Vooral voor ouderen met mentale problemen, vormt dit een groot gevaar. In sommige gevallen reageren zij niet ‘normaal’ op pijnprikkels, waardoor ze mogelijk langer in contact staan met de heetwaterleiding dan anderen. Ze merken op het moment dat dit gebeurt niet dat er een probleem is of kunnen daar niet adequaat op reageren.

Een veiligheidskraan wordt aan de buitenkant nooit heter dan het warmewater dat uit de kraan stroomt. Ook is het mogelijk een maximale temperatuur van de kraan in te stellen met een temperatuurbegrenzer.

4. Struikelen in het donker

Zicht is van groot belang voor een veilige woonomgeving. Om dit te verbeteren, kunt u denken aan voldoende lichtpunten in de kamers, maar ook in de hal en de gangen. Met automatische verlichting bij de voordeur arriveert u altijd bij een goedverlicht huis, maar de verlichting blijft niet onnodig lang branden.

Een LED-lichtspoor biedt ’s nachts voldoende zicht voor een toiletbezoek, zonder dat u het grote licht hoeft aan te knippen.

Denk ook aan voldoende contrast, bijvoorbeeld tussen de vloer en de muren, zodat u weet waar u uw voeten plaatst.

5. Struikelen over obstakels

Verlaag drempels of verwijder deze zelfs helemaal. Laat losliggende vloerkleden uit huis verwijderen en let op of alle snoeren netjes zijn weggewerkt.

Denk ook na over de plaatsing van salontafels en lage bankjes of poefen. Deze staan ongetwijfeld prachtig bij uw interieur, maar u kunt er ook gemakkelijk achter blijven haken.

6. Ongeluk op het toilet

Toiletgebruik kan om meerdere redenen risico’s met zich meebrengen. U maakt bewegingen die u normaal gesproken niet maakt, om te gaan zitten en weer op te staan. Opklapbare wandbeugels zorgen ervoor dat dit op een veilige manier kan verlopen.

Maar ook het gebruik van het toilet is niet zonder risico. Door het geven van druk, vergroot de druk in uw bloedvaten, waardoor een hersenbloeding kan optreden.

Een verlaagd (!) toilet kan in zo’n geval uitkomst bieden.

7. Onderuit in bad of onder de douche

Voor de persoonlijke hygiëne is het nemen van een bad of douche heerlijk. Het zorgt ervoor dat u helemaal fris aan de dag begint of juist naar bed gaat. Maar zorg er dan wel voor dat u dit veilig kunt doen. Over een hoge badrand heenstappen, om in bad te gaan of te douchen, is niet bepaald veilig te noemen. Denk als alternatief eens aan een inloopdouche met een douchezitje. Die is drempelloos te betreden en vervolgens kunt u op het zitje veilig plaatsnemen.

8. Uit bed vallen

Met een bedrek voorkomt u op eenvoudige wijze dat een ouder iemand of een dementerende ’s nachts uit bed gaat of valt.

Het rek is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel en kan eenvoudig onder het matras worden vastgezet.

Mocht er ’s nachts toch wat vervelends gebeuren, dan kan een bewegingsmelder onder het bed of een bed- of vloersensor direct ‘alarm’ slaan.

9. Buitengesloten worden

Je eigen huis niet in kunnen, bijvoorbeeld omdat de sleutel is zoekgeraakt of omdat u het slot niet kunt zien. Dat is heel vervelend. Een seniorenslot heeft het sleutelgat boven de klink, zodat u niet hoeft et bukken om de sleutel in het slot te steken. Andere opties voor veilige toegang zijn een slot dat met een tag of een vingerafdruk te bedienen is.

Helemaal super-de-luxe is natuurlijk een voordeur die op afstand te openen is, met de smartphone.

Met een automatische voordeur met een video-intercom opent u de deur op afstand voor bezoekers. Dat scheelt u een loopje en is ook veilig – want u hoeft niet op een drafje naar de voordeur als er wordt aangebeld.

10. Van de trap vallen

Uw evenwicht verliezen op de trap voorkomt u met een stevige trapleuning. Met een tweede trapleuning aan de andere kant, hebt u dubbel grip. Zorg voor antisliptreden en laat eventueel een traplift installeren.

11. Brand

Een vergeten pan op het vuur of een brandende sigaret in bed. Veel woningbranden starten klein.

Met een gastoestel met vlamdetectie zorgt u ervoor dat een uitgewaaide vlam onder een pan geen oorzaak wordt van een gasexplosie. Of beter: schaf een elektrische kookplaat aan, voor een volledig ‘vlamvrije’ woning.

Brand- of rookmelders houden uw woning in de gaten, ook als u zelf slaapt of elders aanwezig bent.

Met een blusdeken dooft u snel brandjes in de keuken. Een brandblusser voor vetbranden zorgt ervoor dat u veilig vlam in de pan kunt uitmaken, zonder de brand te verergeren.

Met mbzh-bekabeling (Moeilijk Brandbaar Zonder Halogenen) ontstaat er geen giftige rook in huis wanneer de bekabeling vlamvat.

12. Hulpeloos op de grond

Een persoonsalarm zorgt ervoor dat u na een valpartij snel hulp kunt inschakelen. Op die manier voorkomt u geen val, maar blijven de gevolgen, van bijvoorbeeld een breuk of een hersenbloeding, wel beperkt.

Ook is het mogelijk een systeem te installeren dat automatisch detecteert dat er iemand op de grond ligt. Als u enige tijd niet beweegt, neemt de centrale poolshoogte of worden er mantelzorgers of professionele hulpverleners ingeschakeld.

13. Vertillen

Bewaar spullen op plaatsen waar u gemakkelijk bij kunt. Laat de wasmachine en droger op een voor u comfortabele hoogte opstellen. Kies voor bewegende keukenkastjes, die eenvoudig neer te laten zijn, zodat u niet op een stoel hoeft te staan om keukenspullen te pakken. En laat bovenramen uitvoeren met automatische raamopeners, zodat u nooit boven uw macht kracht hoeft te zetten.

Wilt u meer weten over het voorkomen van veelvoorkomende ongelukken in huis, bezoek dan ons online demohuis

Thema's

Anderen lazen ook: EHBO-doos voor thuis

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt