Brandmelder voor een veilige nachtrust

Een brandmelder detecteert vlam in de pan vaak als eerste

Brand! Dit is een kreet die u nooit hoopt te horen. Vooral ’s nachts niet. Een brandend huis is de ergste nachtmerrie voor velen. Met een brandmelder zorgt u ervoor dat een smeulend vuurtje in huis niet uitgroeit tot een schoorsteenbrand. Of erger. 

Moderne brandmelders staan paraat

Het voorkomen van een brand is beter dan blussen. Met een of meerdere brandmelders op strategische plaatsen in huis zorgt u ervoor dat rook of temperatuursverhogingen in huis razendsnel worden gesignaleerd en worden omgezet in een akoestisch signaal of een visueel signaal, zoals lichtflitsen.

Hittemelder in de keuken

Koken gaat gepaard met vlammen. Althans, als u op gas kookt. En vlam in de pan of een vergeten pan op de gaspit komt voor in de beste huishoudens. Dan is het wel een geruststellend idee dat een brandmelder automatisch de boel voor u in de gaten houdt. Deze elektronische brandwacht staat 24/7 paraat, en laat direct van zich horen zodra er brand ontstaat.

Daarbij biedt een brandmelder met hittesensor duidelijke voordelen ten opzichte van een rookmelder in de keuken. Want koken kan gepaard gaan met de productie van damp. En damp wordt soms aangezien voor rook, met als gevolg dat de rookmelder afgaat. Geen wenselijke situatie natuurlijk, omdat een brandalarm uw hartslag direct naar grote hoogte stuwt en tevens de buren in rep en roer brengt.

Met een brandalarm op basis van hittedetectie gaat het signaal alleen af zodra er afwijkend hoge temperaturen gesignaleerd worden. Om die reden kiezen veel mensen met name in de keuken voor zo’n specifieke brandmelder.

Check uw brandmelder regelmatig

Een brand- of rookmelder biedt optimale veiligheid in uw woning. Maar om de werking van de melder te garanderen, is het wel noodzakelijk om deze af en toe na te kijken.

Zo bevatten melders vaak een uiterste houdbaarheidsdatum op de onderzijde. Ook is het nodig om periodiek de werking van de melders te testen. En maak geregeld de inlaat van de melder schoon. Want als deze dicht komen te zitten door stofophoping, werkt de brandmelder vanzelfsprekend minder accuraat.

Opschrift over de uiterste houdbaarheidsdatum van een brandmelder

Welke brandmelders zijn er?

De keuze van een brandmelder hangt samen met uw gevoel van veiligheid, uw portemonnee en de technische mogelijkheden in uw huis. Denk voor een brandmelder bijvoorbeeld aan:

Rookmelder

Een rookmelder zendt een lichtbundeltje uit dat door een lichtgevoelige cel wordt opgevangen. Zodra er rook in de lichtbundel komt, detecteert de rookmelder dit, met als resultaat een oorverdovend geluid.

Hittemelder

In vochtige ruimtes of ruimtes waar gerookt wordt, is een rookmelder niet optimaal. Kies in dat geval voor een hittemelder. Deze melder geeft – de naam zegt het al – een signaal af zodra de temperatuur te hoog wordt. De hittemelder reageert dus op hitte in plaats van rook.

Wat ook kan: een gekoppelde rook en brandmelder.

Koolmonoxidemelder

Het gas koolmonoxide (of CO) is kleurloos en reukloos. Maar pas op: het is tevens uiterst giftig! Plaats de koolmonoxidemelder vlakbij de plaats waar lekkage kan ontstaan, zoals de cv-ketel, gaskachel, gasboiler of open gashaard. Er zijn ook melders op de markt die zowel rook als koolmonoxide detecteren.

Levensduur batterij brandmelder

De nieuwste rookmelders beschikken over een 'lange levensduur batterij'. Hiermee hoeft u jarenlang, vaak wel tot tien jaar, geen batterij te vervangen. Maar let op: dit ontslaat u niet van het regelmatig controleren van de brandmelder. Want ook zo’n batterij kan er onverwacht mee ophouden en dan zou de brandmelder jarenlang schijnveiligheid bieden.

Brandmelder 230 Volt

Naast brandmelders die werken op batterijen, zijn er ook modellen die zijn aangesloten op het lichtnet. Met deze brandmelders hoeft u de batterij nooit te vervangen. En als de stroom onverhoopt uitvalt – wat bij een brand geen onwaarschijnlijk scenario is -, schakelt het apparaat automatisch over op een back-up batterij. Op die manier is de veiligheid dubbel gegarandeerd.

Gekoppelde brandmelders

Bepaalde typen brandmelders zijn aan elkaar te koppelen. Als er een rook of brand detecteert, gaan ze allemaal af. Op die manier hoort u het signaal altijd, waar u ook bent in huis en hoe diep u ook slaapt.

Een extra veilige optie, is dat de brandmelder een signaal afgeeft aan een alarmcentrale of aan uw smartphone. Op die manier kan er ook hulp worden ingeschakeld als u niet thuis bent als het alarm afgaat. 

Anderen lazen ook: Rookmelder Gira Dual/VdS

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt