Rookmelder in huis, wel zo’n veilig gevoel

Rookmelder van Gira tegen het plafond gemonteerd

Dagelijks wordt de brandweer tientallen keren ingeschakeld voor woningbranden. In Nederland overlijden er hierdoor jaarlijks circa 50 mensen. Een rookmelder kan vroegtijdig gevaarlijke situaties signaleren en hulp inschakelen. 

Rookmelder redt levens

Het aanschaffen van een rookmelder kan uw huis en het leven van uw gezin redden. In woningen waarin goed functionerende rookmelders aanwezig zijn, is de kans op ernstige ongelukken maar liefst tweemaal zo laag als in woningen zonder rookmelders.

Het gevaar van rook

Het grootste gevaar dat op de loer ligt bij een brand, is niet het vuur, maar de rook. Het inhaleren gebeurt voordat u zich een weg naar buiten weet te banen en moderne synthetische materialen vormen een gevaarlijke bron van rook. Rook bestaat uit:

Deeltjes

Deels verbrand, deels onverbrand – die zo klein zijn dat ze uw longen binnengaan met elke ademhaling. Sommige deeltjes irriteren de luchtwegen alleen, andere zijn ronduit giftig

Vloeistoffen

Dauwachtige druppels kunnen worden ingeademd of geabsorbeerd door de huid.

Gassen

Koolmonoxide is giftig, zelfs in de kleinste hoeveelheden. Maar ook verbrande pvc-buizen of andere kunststoffen kunnen bij inademing vervelende consequenties hebben

Rook zorgt er verder voor dat de hoeveelheid zuurstof in de lucht drastisch afneemt.

Het inademen van brandlucht kan ook uw longen van binnenuit verbranden.

Wat is een rookmelder?

Rookmelders zijn apparaten die brand detecteren en hierna een waarschuwingssignaal geven, meestal een zeer luide pieptoon. Zij zijn ongeveer zo groot als een hand en worden aan het plafond gemonteerd. Rookmelders signaleren brand in een vroeg stadium en levert u kostbare minuten tijdwinst in de race om uzelf en uw gezin veilig uit huis te evacueren.

Wat voor rookmelders zijn er verkrijgbaar?

Er zijn vier soorten rookmelders op de markt – gecategoriseerd naar hun werking.

Ioniserende rookmelder

Goedkoop in de aanschaf, maar sinds januari 2006 niet meer toegestaan in Nederland. De ionierende rookmelder is gevoelig voor kleine rookdeeltjes, afkomstig van hoog oplaaiend vuur, zoals bij een papier- of houtbrand ontstaat. Ioniserende rookmelders zijn minder gevoelig voor branden met materialen die weinig deeltjes afgeven en kunnen wat overgevoelig zijn bij gebruik in keukens.

Optische rookmelder

De optische rookmelder werkt met een optisch oog dat reageert op rookdeeltjes in de lucht. Ook als deze deeltjes afkomstig zijn van smeulende kledingbranden of elektriciteitsbekabeling.

Een optisch brandalarm is minder gevoelig dan een ionisatiealarm en kan om die reden ook worden geïnstalleerd in de buurt van een keuken. (Niet ín een keuken.)

Slimme rookmelder Hager

Slimme rookmelder van Hager, gedemonstreerd door brandweervrouw

Hittemelder

Niet in alle situaties zijn rookmelders de meest geschikte optie. In een keuken bijvoorbeeld, waar regelmatig damp opstijgt, zal een rookalarm (te) vaak afgaan. Daar kan een hittealarm worden geïnstalleerd. Zo’n alarm meet de temperatuur en slaat alarm als die een bepaalde drempel overschrijdt.

Een hittemelder richt zich overigens wel op een relatief klein oppervlak. In een grote keuken kan het om die reden noodzakelijk zijn om meerdere hittemelders naast elkaar te plaatsen.

Gecombineerde rookmelder en hittemelder

Om de kans op vals alarm te verminderen, maar wel zo snel mogelijk alarm te slaan, kunt u tevens kiezen voor ene gecombineerde rook & hittemelder.

Welke rookmelder in welke ruimte?

Uiteraard is de keuze van een rookalarm of een hittealarm afhankelijk van de situatie in uw huis. In de regel kun je zeggen dat de volgende ruimtes worden uitgerust met:

  • Keuken en garage: hitte-alarm
  • Gangen: (gekoppelde) rookmelders
  • Slaapkamer/woonkamer/hal: rookmelder of gecombineerde rook/hittemelder

Meest voorkomende brandhaarden

De meest voorkomende redenen van woningbranden liggen in op het eerste gezicht in heel gewone huis-tuin-en-keukenzaken:

Roken

De belangrijkste reden van woningbranden zit in een verslavend, brandbaar staafje. Klassiek is het als iemand in slaap valt in bed met een brandende sigaret nog in de hand.

Maar ook een sigaret die uit een asbak valt, kan het tafelkleed in vuur en vlam zetten.

Koken

Kookbranden ontstaan vaak als mensen het gasfornuis onbewaakt laten. Een droogkokende pan of vetbrand kan ervoor zorgen dat het vuur ineens oplaait. Twee derde van de keukenbranden ontstaan binnen de eerste 15 minuten van het koken.

Verwarming

Geisers, openhaarden, schoorstenen en niet goed onderhouden cv-toestellen zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de woningbranden. Goed onderhoud kan hierbij veel problemen voorkomen.

Kaarsen

Hoe romantisch ook, het gebruik van echte kaarsen kan leiden tot woningbrand. Mensen vinden kaarsen gezellig en lekker ruiken, maar vergeten dat ze een potentieel gevaar in huis halen.

Hoeveel rookmelders moet ik in huis ophangen?

Het aantal rookmelders dat u laat aanbrengen in huis, is afhankelijk van uw specifieke omstandigheden. Branden kunnen overal beginnen. Dus hoe meer brandmelders, hoe hoger het beschermingsniveau.

Voor maximale bescherming moet in elke ruimte in huis een brandalarm zijn aangebracht. Kies het type rookmelder dat het meest geschikt is om het risico in elke kamer af te dekken.

Is uw huis een flat, laat dan minimaal een optische rookmelder plaatsen.

Omvat uw woning meer dan één verdieping, laat dan ten minste een rookalarm per verdieping monteren.

Een combinatie van een optisch rookalarm en hittemelders, bij voorkeur verbonden en/of verbonden met een alarmcentrale of uw smartphone, biedt de beste bescherming. 

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt