Help! Mijn werkkamer blijft koud. Wat te doen?

Man bevriest achter zijn bureau in zijn werkkamer

De verwarming staat aan, best hoog zelfs. En tóch is je werk- of studeerkamer steenkoud. Super vervelend, maar wel op te lossen. Wanneer je cv-ketel goed is afgesteld, zorgt hij niet alleen voor een betere verdeling van de warmte in huis, maar is hij ook zuiniger én veiliger. Hoe dat werkt? Dat lees je hier...

Warme voeten hebben begint bij een goed werkende cv-installatie

Je cv-ketel goed onderhouden is van levensbelang. Voor je veiligheid en gezondheid. Daarnaast gaat een goed onderhouden cv-ketel langer mee en krijgt ook minder mankementen. Maar een goed onderhouden en werkende cv-installatie is ook broodnodig om elke kamer in je huis op de juiste temperatuur te krijgen.

Een cv-ketel moet ieder jaar worden nagekeken en schoongemaakt door een erkend cv-installateur. Maar je kunt ook zelf kijken of je je verwarmingsinstallatie beter kunt laten functioneren. Je hebt immers nú last van een koude kamer. Wat kun je doen?

Wat kun je zelf doen?

  1. Controleer de waterdruk op de meter in de cv-ketel. Bij nieuwere cv-ketels heb je geen zichtbare waterdrukmeter, maar geeft de ketel zelf een foutmelding als de druk te laag is. Is de druk te laag? Vul dan de ketel bij. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de ketel hoe dit precies werkt. 
  2. Is de druk regelmatig te laag op je cv-ketel? Dan is het mogelijk dat je misschien een lekkende leiding hebt. Bel dan altijd een erkend cv-installateur. 
  3. Heb je een oudere cv-installatie? Dan is het belangrijk om deze een paar keer per jaar te ontluchten. Je moet hiervoor de ontluchtingskraantjes op de radiatoren even openen met een ontluchtingssleuteltje. 

Nog steeds geen warme kamer? Laat je cv-installatie waterzijdig inregelen

Krijg je een bepaalde kamer in je huis nog steeds niet warm? Dan ligt het waarschijnlijk aan de instelling van je cv-installatie. Dit heeft namelijk te maken door de manier waarop het warme water van je cv-ketel door het huis wordt rondgepompt. Blijft één kamer kouder dan de andere kamers, dan ben je al snel geneigd om de verwarming omhoog te zetten. Maar een oplossing is het niet, omdat de andere kamers dan weer te warm worden. Daarnaast is dat ook niet gunstig voor je energierekening. De oplossing voor dit probleem is waterzijdig inregelen. Een simpel klusje voor een cv-installateur dat jou enorm veel geld bespaart en veel comfort oplevert. 

De meeste cv-installaties zijn niet goed ingeregeld in Nederland

Dat jouw cv-installatie nog niet op de juiste manier is ingeregeld, is niet zo gek. Ruim 85 procent van de woningen in Nederland heeft namelijk zijn cv-installatie niet waterzijdig ingeregeld. Toch is dat jammer, want met een waterzijdig ingeregelde cv-installatie bespaar je flink op energiekosten en het voorkomt het probleem met die ene (of meerdere) koude kamers in huis.

De aanvoertemperatuur van cv-ketels worden vaak door de monteur te hoog ingesteld. Op deze manier krijg je ook met weinig water in de radiatoren de woning warm. Het nadeel is dat dit onnodig veel energie kost. Als je je cv-installatie waterzijdig laat inregelen kan de aanvoertemperatuur omlaag. Dat merk je op de energierekening én die koude kamer wordt weer lekker warm. 

Hoe werkt waterzijdig inregelen?

De monteur loopt eerst alle radiatoren in huis na. Dan bepaalt hij hoeveel vermogen er nodig is per radiator. Zo berekent hij precies hoeveel water er door de installatie moet stromen om de woning lekker warm te krijgen. 

Daarna tapt hij de cv-installatie af en installeert hij eventueel nieuwe radiatorafsluiters met een instelbare begrenzing voor de waterstroom op de radiatoren. 

Vervolgens vult en ontlucht hij de cv-installatie. En hij kijkt per radiator op welke begrenzing de radiatorafsluiter moet worden afgesteld. 

Dan telt hij het vermogen van alle radiatoren in je huis bij elkaar op. Dit vermogen stelt hij op de cv-ketel in als het maximale vermogen tijdens het verwarmen. Wanneer je bepaalde radiatoren (bijvoorbeeld op zolder) nooit gebruikt, trekt hij deze af van het totaal. 
De capaciteit van de pomp stelt hij zo laag mogelijk in. Maar wel precies voldoende om drukverliezen te voorkomen. 

Welke voordelen ervaar ik na waterzijdig inregelen?

Nadat de monteur je cv-ketel waterzijdig heeft ingeregeld, ga je veel voordelen ervaren. Je cv-ketel hoeft nu minder moeite te doen om de woning te verwarmen. Hij moduleert beter. Dit scheelt enorm in energieverbruik. 
Het ruisen in de radiatoren is hiermee ook opgelost (mocht je er last van hebben gehad). De radiator in je werkkamer (en eventueel andere kamers) warmt nu gewoon op. Je hebt weer een lekkere werkplek en warme voeten.

En met de thermostaatknoppen op je radiatorafsluiter kun je simpel de temperatuur per kamer regelen. Ben je klaar met werken? Dan draai je de thermostaatknop in de werkkamer gewoon op de laagste stand. 

Wat kost waterzijdig inregelen? 

Een monteur is ongeveer drie tot vier uur bezig met het goed inregelen van je cv-installatie. Waterzijdig inregelen kost tussen de 300 en 500 euro. Voor een gemiddeld jaarlijks energieverbruik (3.250 kWh stroom en 1.480 m³ gas) betaal je ongeveer 1.850 euro. Door waterzijdig in te regelen, bespaar je tussen de 5 en 30 procent op energie. Ga je uit van een besparing van 10 procent, dan heb je het bedrag voor het inregelen binnen twee tot drie jaar terugverdiend. 

Waar wacht je nog op?

Ben je het zat om koude voeten te hebben in je werkkamer? Bekijk dan eerst de bovenstaande stappen. Werkt dat niet, neem dan contact op met een erkend cv-installateur. Deze vind je ook via deze link. (Bellen gaat sneller dan een mailtje)

En voor je het weet heb je eindelijk die comfortabele werkkamer. En warme voeten!

Vind vakspecialisten in je eigen regio!

Huis in 2021 verduurzamen?
7 tips om op uw verwarming te besparen