Zo houd je je energierekening laag. 10 tips!

Man met deken op de bank houdt mobiel vast - koud

De energieprijzen dalen inmiddels weer, maar ze zijn nog steeds om te huilen. Op koude dagen sta je er extra bij stil dat je al in de buidel moet tasten zodra je naar de thermostaatknop kíjkt! Daarom hebben wij wat tips verzameld om écht te besparen tijdens koude dagen. En extra voordeel: het is óók nog eens beter voor het klimaat. 

Tip 1: Thermostaat omlaag, warme trui aan!

Moet je in huis echt in je zwemkleding rond kunnen lopen op een winterse dag? Is 20 graden binnen dan écht nodig? Als het antwoord daarop 'nee' is, draai dan de thermostaat omlaag (nee, nee niet op 19, écht lager. Ja 17 graden lijkt er meer op!) En dan nu je dikste trui aan, thermisch ondergoed eronder, wollen sokken en vergeet je pantoffels niet! Een beetje kou in de winter is eigenlijk alleen maar goed voor je lichaam. Wanneer je de thermostaat niet hoger zet dan 19 graden (als je thuis bent) kun je al zo'n 1250 euro per jaar besparen. Dus als het nog lager kan? Tel uit je winst!

Tip 2: Zonnepanelen? Zet dan overdag de wasmachine aan

Ben jij één van de gelukkigen met zonnepanelen op het dak? Maak dan nóg efficiënter gebruik van ze! Zonnepanelen wekken 's middags de meeste energie op. Zet daarom je apparaten aan zodra de opwek het hoogst is. Doe in plaats van 's avonds 's middags de wasmachine, droger en vaatwasser aan. Op deze manier gebruik je de zelf opgewekte energie direct zonder het terug te leveren aan het net. Daardoor gebruik je ook minder energie van het net en dát merk je weer op de energierekening. 

Tip 3: Laat je verwarmingssysteem opnieuw inregelen

Krijg je niet alle radiatoren in je woning goed warm en zet je daardoor de thermostaat wat hoger? Dat kun je voorkomen! Als radiatoren niet goed warm worden betekent het vaak dat je verwarmingsinstallatie opnieuw ingeregeld moet worden. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Tip 4: Wees spaarzaam met de waterkoker

Vul jij altijd de hele waterkoker voor één of twee kopjes thee? Niet doen! Hoe meer water je in de waterkoker doet, hoe meer energie hij verbruikt. Dat is logisch, want hij moet meer water aan de kook brengen. Maar wist je dat al dat onnodig extra water koken ook echt stroom vreet? Vul de waterkoker dan ook alleen met het water dat je echt gaat gebruiken. Wil je investeren in een duurzame optie voor kokend water zónder waterkoker? Een kokendwaterkraan is dan een goede optie. 

Tip 5: Vervang gloei- en halogeenlampen voor ledlampen

Heb je nog gloei- of halogeenlampen in huis? Doe ze weg! Je kunt ze inmiddels niet meer kopen en dat heeft een reden. Ze zijn zeer onzuinig in verbruik. Vervang ze door ledlampen. Nog zuiniger omgaan met licht? Kies dan voor dimmers. Door lampen te dimmen wanneer dat kan, verbruik je nog minder stroom. Nóg zuiniger omgaan met verlichting? Nou, doe ze dan maar uit en láát ze uit. Kaarsen aan, thermostaat omlaag, dekentje erbij en hop, wéér wat euro's geschrapt van de energierekening!

Tip 6: Douch minder lang

Door te douchen verbruik je stroom, gas én water. Zorg er dus voor dat je niet langer dan 5 minuten onder de douche staat. Met 5 minuten per dag douchen (en niet al te warm) kun je zo'n 140 euro per jaar besparen. Nog beter: douche koud. Van een koude douche word je ook schoon en op den duur went het vast wel. Ik bedoel: kou is een emotie toch? Kijk maar naar Wim Hof. Die kan het ook! Challenge accepted? Geen aspiraties om de nieuwe Iceman te worden? Douch gewoon niet! Ga je nergens heen? Niet douchen! Stink je nog niet naar zweet? Niet douchen! Komen je schoonouders langs? Zéker niet douchen! Een paar dagen per week koud of niet douchen scheelt dus nog veel meer op de energierekening. 

Zingende_man_douche21316234Large

Tip 7: Gebruik de wasmachine spaarzaam

De wasmachine en zeker een droger gebruiken best wat energie. En daar kun je prima op besparen als het moet. Bekijk kritisch of je kleding echt vies is. Misschien kan het prima nog een dag gedragen worden als je het uithangt. De meeste was kun je prima op 30 graden wassen. Alleen als het echt vuil is, zoals vaatdoekjes, moet de wastemperatuur hoger om bacteriën te doden. En handdoeken? Die hoeven echt niet na 1 x gebruiken in de was: je bent immers schoon uit de douche gestapt toch? 
Was daarom alleen als het nodig is en op een zo laag mogelijke temperatuur. Je kleding wordt immers slechter van vaak of te heet wassen. En gebruik de droger alleen voor de was die je niet aan het wasrek kunt drogen (door was op te hangen kun je 180 euro per jaar besparen). Heb je zonnepanelen? Lees dan tip 2 nog eens door. 

Tip 8: Voorkom sluipverbruik

Veel elektrische apparaten blijven stroom verbruiken als je ze niet gebruikt. Denk aan de oplader van je mobiel, de lader van de elektrische tandenborstel, de tv of je koffiezetapparaat. Schakel dan ook al deze apparaten na gebruik uit door de stekker uit het stopcontact te halen of de knop op de stekkerdoos om te zetten. 

Tip 9: Houd de warmte binnen

Ook een niet perfect geïsoleerd huis kun je warmer houden dan je denkt. Begin met het dichten van kieren en spleten. Breng tochtstrips aan, houd deuren van kamers gesloten, monteer een flap voor de brievenbus en houd 's avonds gordijnen gesloten om de warmte binnen te houden (mits de gordijnen niet voor de radiator hangen natuurlijk). Zorg dat meubels niet dichter dan 10 cm bij de radiatoren staan. Een tapijt of vloerkleed zorgt ook voor extra isolatie en houdt je voeten warm. Wanneer je op al deze dingen let, zul je zien dat je de thermostaat echt lager kunt zetten zonder te bevriezen!

Tip 10: Zet de verwarming 's nachts op 15 graden

Slapen met de verwarming aan is niet nodig en ook niet goed voor je gezondheid. Zet daarom de thermostaat aan het einde van de avond op 15 graden. Het liefst een uur voordat je naar bed gaat. Het koelt toch niet snel af in huis. Ook overdag kun je de thermostaat op 15 graden zetten als je niet thuis bent. Met vloerverwarming moet hij trouwens wel op 17 of 18 graden blijven staan. Als je dit iedere dag zo inregelt, bespaar je zo'n 800 euro per jaar!

Installateur nodig? Vind ze hier in jouw eigen regio!

Help! Mijn werkkamer blijft koud. Wat te doen?
Isoleren huis: het waarom en het hoe van isoleren