Zonne-energie in 2017, de spruitjeslucht is er allang vanaf

Spruitjes op het aanrecht

Waren zonnepanelen op het dak jaren geleden vooral het domein van milieufreaks en geitenwollensokken-types. Tegenwoordig is de ‘spruitjeslucht’ helemaal van zonne-energie af. Overal zie je op daken glimmendzwarte panelen verschijnen. Want laten we wel wezen: gratis geld verdienen willen we allemaal. Zeker als we het gevoel hebben dat de wereld ermee verbetert én het aanzicht van ons huis onverminderd fraai is. 

Waarom we niet meer om zonne-energie heen kunnen in 2017

Het is schoon. Duurzaam. Gemakkelijk in het gebruik. En het levert ook nog eens een aardig zakcentje op. Zonne-energie is helemaal booming in 2017. 5 pluspunten zorgen ervoor dat zonne-energie komend jaar nog meer in een stroomversnelling komt.

Pluspunt 1: Een sterk verbeterd rendement

Het is ’s werelds oudste manier van energie-opwekking. De zon gebruiken we al tienduizenden jaren om ons aan te warmen, om op te koken en om ons huis mee te verlichten. De techniek achter zonnepanelen zelf stamt uit 1839. In dat jaar ontdekte de Franse fysicus Antoine César Becquerel het ‘fotovoltaïsch’ effect. Zo’n 50 jaar later werd de eerste zonnecel gemaakt, die de basis vormt voor de huidige zonnepanelen.

Hoewel zonnepanelen dus al langere tijd bestaan, is het rendement pas de afgelopen jaren écht interessant geworden. De huidige generatie fotovoltaïsche panelen of PV-zonnepanelen wekt een rendement op van zeker 250 Wattpeak (Benq: 255 Wp, Sharp: 260 Wp, TrinaSolar: 270 Wp). Er zijn al berekeningen bekend waaruit blijkt dat zonne-energie met dergelijke rendementen goedkoper is dan kernenergie.

Hoogrenderend Benq zonnepaneel

Benq zonnepaneel

Pluspunt 2: Oog voor design

Zonnepanelen hebben vele goede eigenschappen. Maar erg aantrekkelijk waren ze tot nu toe eerlijk gezegd niet erg. Dat krijg je ervan als je wetenschappers producten laat ontwikkelen. Die kijken niet naar ‘mooi’, maar willen technische hoogstandjes neerzetten. Om octrooien te vestigen. Naam te maken met artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. En Nobelprijzen te winnen. Als er iets is wat de dames en heren wetenschappers niet interesseert, is het iets banaals als design.

Inmiddels zijn zonnepanelen technologisch ware hoogstandjes geworden. Applausje voor de wetenschappers! Nu is het tijd om met een designoog naar de producten te kijken. Tesla deed dat al en kwam met een zonnepaneel in de vorm van een dakpan. Klein minpuntje: de dakpannen zijn niet van het gangbare soort zoals wij die in Nederland kennen.

Een andere ontwikkeling die we zien op dit vlak is dat zonnepanelen niet op het dák worden geplaatst, maar naast het huis, op een carport of op de schuur. Waar ze minder opvallen. Verder zijn er zonnepanelen in ontwikkeling die het hele dak vervangen, de zogenaamde ‘indak-systemen’ en ‘alsdak-systemen’. Daarbij vormen de panelen een visueel aantrekkelijk geheel met uw dak. En als u écht geen zonnepanelen op het dak wilt, huurt u toch gewoon ruimte in een zonneweide

Pluspunt 3: De opkomst van superbatterijen

Tot voor kort kon energie uit zonnepanelen niet worden opgeslagen. Het moest direct worden gebruikt om in huis de verlichting, de stofzuiger of televisie van stroom te voorzien of de ventilatie te laten draaien. Het restant van de opgewekte stroom werd ‘teruggegeven’ aan het elektriciteitsnet. De huiseigenaar kreeg hiervoor een bedrag in mindering op zijn energierekening.

Dit zogenaamde salderen komt in de toekomst wellicht te vervallen, wat natuurlijk in in het nadeel van zonne-energie is. Maar gelukkig is er een ontwikkeling in gang gezet waarbij superbatterijen het opslaan van stroom mogelijk maken.

Die batterijen waren er altijd al. Maar in het verleden waren ze eerst zo groot als een container. Later als een koelkast. Niet zo compact in elk geval dat ze, zoals nu, makkelijk in een gemiddeld rijtjeshuis passen.

Tesla Powerwall superbatterij voor zonne-energie

Batterij voor zonne-energie van Tesla

Pluspunt 4: Het Trump-effect

Nee, met zijn kapsel heeft het niets te maken. En ook aan het milieu heeft hij een broertje dood. Maar als er geld verdiend kan worden, staat President-elect Donald Trump vooraan. Zo denken steeds meer mensen erover, tegenwoordig. Ook als het om zonne-energie gaat! Zij maken een simpel rekensommetje en zien dat de kosten van zonne-energie sterk gedaald zijn en het rendement juist gestegen. Ka-tjing! Hoog tijd om in zonnepanelen te investeren, want euro’s hebben we nooit genoeg. Wij niet, tenminste.

Als u dan nog niet overtuigd bent van het voordeel van zonne-energie, is er altijd nog pluspunt 5, voor het laatste zetje in de goede richting.

Pluspunt 5: Subsidieregeling

De kosten van zonne-energie dalen, het rendement neemt juist toe. Dat is goed nieuws voor wie zonnepanelen wil aanschaffen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel tussen de 5 en 10 jaar. Dat is overzichtelijk, zeker nu de overheid de aanschaf van duurzame energie-oplossingen beloont met subsidiemaatregelen, met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).* Dit is het juiste moment om te investeren in zonnepanelen!

Expervisie: trends in schone energie in 2017

Naast de inzet van zonne-energie zijn er uiteraard nog diverse andere manieren om duurzaam met energie om te gaan in 2017. In zijn videobijdrage gaat duurzame energie-specialist John Heskes van Technische Unie in op de trends die hij signaleert voor komend jaar: 

  • Opslag energie in accu's is een groeimarkt
  • Slimme opslag maakt het mogelijk om apparaten op het juiste moment aan en uit te zetten
  • Ook opladen hybride of elektrische auto's kan slim worden aangestuurd
  • Nul-op-de-meter (volledig zelfvoorzienende woning op het gebied van energie) is mogelijk 
  • Duidelijke opkomst van combinatiepanelen, waarbij opgewarmd water wordt opgeslagen in een buffervat voor gebruik op een later tijdstip
  • Verdubbelen dakopslag van zonne-energie met dubbele panelen (vooral handig voor kleinere daken)
  • Opkomst folies, dakpannen met zonnepanelen staat nu nog in de kinderschoenen, maar komt eraan

Expertvisie van John Heskes van Technische Unie

Zoek een vakspecialist voor het plaatsen van zonnepanelen

*De subsidieregeling is alleen van toepassing op thermische panelen, niet op elektrische PV-zonnepanelen. 

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt