'Zorg is maatwerk, net als techniek'

Zorg is maatwerk, net als techniek

"Techniek en zorg staan momenteel mijlenver uit elkaar. Dit moet anders. De kennis is er, alleen mist die ene schakel die beide partijen met elkaar verbindt", vertelt zorgexpert Desiree Kon, van Duurzaam & Levensloopbestendig wonen. In een aantal modelwoningen van OTIB waarin zorg en technologie samenkomen legt ze uit waarom die extra schakel zo ontzettend belangrijk is. 

'Iemand die plotseling hulpbehoevend wordt, weet helemaal niet wat hij nodig heeft'

De modelwoningen zijn een initiatief van OTIB, gevestigd in Woerden. In de vijf woningen worden technische innovaties toegepast en getest. De modelwoningen zijn bedoeld voor het opleiden van de installatiebranche. Maar ook leerlingen Techniek en Zorg & Welzijn kunnen aan de hand van deze woningen zien hoe hun toekomstige beroepen met elkaar verweven zijn. Of eigenlijk, zouden móéten zijn. "Dit is nog lang niet het geval, vertelt Desiree Kon. Iemand die bijvoorbeeld plotseling hulpbehoevend wordt, weet vaak helemaal niet wat hij precies nodig heeft. Die belt dan een installateur omdat hij iets geregeld wil. Een installateur kijkt vervolgens alleen naar de techniek, maar niet naar de aanvrager zelf. Want, daar is die installateur natuurlijk niet in gespecialiseerd. Achteraf blijkt dan misschien dat de verbouwing onnodig was, of gewoon niet juist. Zorg is maatwerk, net als techniek."

Desiree Kon toont verschillende breedtes van de hal in een woning

Desiree Kon in de voorbeeldwoningen van OTIB.
Links: een hal in een jaren '50 flat, rechts: een hal die een rolstoelgebruiker nodig heeft.

Hij specialist in de techniek, zij in de zorg. Samen leveren ze maatwerk

Desiree Kon komt zelf uit de zorg. Samen met haar man runt ze Installatiebureau Kon in Hardinxveld Giessendam en sinds kort heeft ze ook haar eigen bedrijf Duurzaam & Levensloopbestendig wonen. Haar man is specialist in de installatietechniek, zij in de zorg. Samen realiseren ze maatwerk op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen én duurzaam wonen

'Iedere woning hoort uniek te zijn'

Willem Bastijn van OTIB geeft aan dat de modelwoningen zijn aangepast per 'bewonersprofiel': "Vroeger waren al onze woningen hetzelfde. Woonkamer, trappenhuis, slaapkamers boven, nog een trap, zolder, etc. Er werd vanuit gegaan dat zo'n huis bij ieder mens paste. Dat is natuurlijk niet zo. Deze modelwoningen zijn op vijf mensprofielen aangepast: slechtziend, rolstoelgebruiker, dement etc. Iedere woning hoort uniek te zijn. Ieder mens is namelijk uniek. Een rolstoelgebruiker heeft een bredere hal nodig, een slechtziend persoon betere verlichting, de woning van een dement persoon moet juist zoveel mogelijk blijven zoals het vroeger was. Dat zijn allemaal belangrijke dingen om te weten. Hoe meer (toekomstige) installateurs hiervan weten, hoe beter ze kunnen adviseren hierin."

'Een zorgvrager weet vaak helemaal niet wat er mogelijk is'

Desiree Kon: "De overheid wil dat senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen. Vooral met de vergrijzing is dat wel zo praktisch. Maar het wordt onderschat wat daarbij komt kijken. Een woning moet veilig worden gemaakt en dan niet alleen met een beugeltje hier en daar. En de zorgvrager zelf ziet door de bomen het bos niet meer. Niet alleen met de eventuele Wmo-aanvraag bij de gemeente, maar ook omdat ze helemaal niet weten wat er allemaal mogelijk is. Een installateur moet ze daarin de weg kunnen wijzen. Dat gebeurt nu nog veel te weinig. Techniek en zorg moeten hand in hand gaan. Er mist een beroep: die ene schakel tussen zorg en techniek. Mijn man en ik vormen in ons bedrijf samen die schakel."

'We mogen niet uit het oog verliezen dat het om mensen gaat'

Desiree Kon: "Een gemeente is al snel geneigd een persoon in een hokje te duwen. 'Oh die is slecht ter been, dan krijgt hij een beugel bij het toilet'. Zorg en techniek zijn maatwerk. Er bestaat niet een standaard oplossing. Van dat idee moeten we echt af. We mogen niet uit het oog verliezen dat het hier om mensen gaat. We moeten met zijn allen zo lang mogelijk in onze eigen woning blijven wonen? Prima, maar dan moeten we ook zorgen voor maatwerk."

Benieuwd wat er mogelijk is voor uw woning? Vind hier uw vakspecialist!

Anderen lazen ook: Warmtepomp? Koud kunstje!

Warmtepomp? Koud kunstje!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.