Pakketlabel voor verwarmingsproducten

Pakketlabel of systeemlabel voor energiegerelateerde producten

Op 26 september 2015 is nieuwe wetgeving van kracht geworden op het gebied van energiebesparing. Het pakketlabel is op die datum geïntroduceerd, waarmee consumenten energiezuinige verwarmingspakketten kunnen onderscheiden van niet-energiezuinige systemen. 

Het pakketlabel is een Europees initiatief

Het pakketlabel is geen Nederlands initiatief, maar wordt in Europees verband gedragen. Consumenten in Italië, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk én Nederland kunnen vanaf nu in een oogopslag zien hoe energiezuinig hun verwarmingsinstallatie of warmwaterinstallatie is. Pakketlabels dragen hiermee bij aan een beter klimaat en kunnen een lagere energienota tot gevolg hebben.

Voorbeeld pakketlabel

Hieronder ziet u een voorbeeld van het nieuwe pakketlabel voor verwarmings- en warmwatersystemen.

Voorbeeld van een pakketlabel voor energiezuinige verwarmingsinstallaties

Pakketlabel of systeemlabel?

Er zijn verschillende benamingen in omloop voor hetzelfde label. Het verschil in definitie tussen ‘pakketlabel’ en ‘systeemlabel’ zit ‘m in het fabricaat van de verwarmingsproducten.

Een pakketlabel omvat meestal producten van één leverancier. Dus u hebt dan een thermostaat van Nefit en een ketel van Nefit.

Hebt u een Nefit Trendline verwarmingsketel, een slimme thermostaat van Honeywell en een zonneboiler van Remeha, dan spreekt men in de regel van een verwarmingssysteem. Daarbij hoort uiteraard een systeemlabel.

Een andere benaming die gangbaar is in de markt, is het ErP-label. ErP staat daarbij voor 'Energy related Products’: producten met een relatie tot het energiegebruik.

De termen pakketlabel, systeemlabel en ErP-label worden door elkaar gebruikt, er is niet een geldende standaard.

Zo krijgt u een pakketlabel

Verwarmingsproducten krijgen van de fabrikant een productlabel mee, net zoals dit het geval is bij witgoed. Zo kunt u zien of een cv-ketel, thermostaat of zonneboiler in de A-categorie valt, of misschien minder energie-efficiënt is.

Maar het productlabel zegt niets over een verwarmingssysteem. Die informatie wordt in de offertefase van een verwarmingssysteem voor u bepaald door de verwarmingsmonteur. U ontvangt dan niet alleen een prijsopgave, maar ziet ook gelijk hoe de energieprestaties van uw nieuwe aanschaf zijn. Het pakketlabel vormt hierdoor een ideale mogelijkheid om zuiniger te gaan stoken, en zo het energieverbruik en energiekosten van uw huishouden verder terug te dringen.

Het pakketlabel wordt gratis verstrekt door verwarmingsinstallatiebedrijven. Het vormt een verplicht onderdeel bij de aanbieding van een nieuwe verwarming.

Nefit Trendline kan een onderdeel vormen van het pakketlabel

Introductie pakketlabel

Op 26 september 2015 is het pakketlabel voor verwarmings- en warmwaterproducten gelanceerd. Vanaf die datum is het een verplicht onderdeel bij de aan- en verkoop van een nieuwe cv-ketel, thermostaat of zonneboiler.

Hiermee vormt het pakketlabel een uitbreiding op het al eerder gelanceerde energielabel voor woningen. 

Thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina