Warmtepompen onterecht onder vuur?

Buitenunit warmtepomp

De warmtepomp ligt regelmatig onder vuur. Ook consumentenprogramma Radar kwam afgelopen week opnieuw met een item over de warmtepomp. Dit keer over de kwaliteit van warmtepompinstallaties die - volgens het programma - regelmatig te wensen overlaten. Conclusie? Er zouden kwaliteitsinstanties moeten komen die warmtepompinstallaties controleren. Maar is dit nou écht de oplossing?

Kwaliteitscontrole warmtepompinstallaties

In het item van Radar stond een eigenaar van een grote vrijstaande oude villa centraal. In 2015 had hij een warmtepomp in de villa laten installeren. Maar in de winters kreeg hij zijn woning niet warm. En de installateur? Die trok zijn handen er vanaf. Verschillende juristen en veiligheidsexperts pleitten daarom in het programma voor stichtingen die de kwaliteit van warmtepompinstallaties zouden garanderen. 

Cv-installatie is niet te vergelijken met warmtepompinstallatie

In de meeste Nederlandse woningen hangt een cv-ketel. De installatiebranche is dan ook vooral ingesteld op deze manier van verwarmen. Echter is de installatie van een cv-ketel totaal niet te vergelijken met een warmtepompinstallatie. Een cv-ketel werkt met hoge temperaturen. Hij pompt water van zo'n 75 tot 80 graden Celsius door de radiatoren in een woning. Dat is meer dan genoeg warmte om het warmteverlies van een (matig tot slecht geïsoleerde) woning te compenseren. 

Warmtepomp werkt met een temperatuur van maximaal 40 graden Celsius

Een warmtepomp werkt met een veel lagere temperatuur. Een warmtepomp haalt uit een bron (lucht, water of bodem) en met wat stroom warmte. Deze warmte kan hij ook nog afgeven via de bestaande leidingen in huis. Alleen, deze temperatuur is geen 75 tot 80 graden, maar maximaal 40 graden Celsius. Dat is lang niet genoeg om de kou die binnenkomt via kieren en gaten in de woning te dekken. 

Niet achteraf kijken naar warmtepompinstallatie, maar vóóraf

Nu kunnen we met zijn allen gaan roepen dat er instanties moeten komen waar eigenaren aan de bel kunnen trekken met hun slecht geïnstalleerde warmtepompinstallaties. Volgens Lars Boelen, Integraal Energie adviseur / HuisFluisteraar gaat er hier iets verkeerd. Op Installatie.nl schetst hij een alternatief.

Er moet niet achteraf worden gekeken naar installaties, maar vóóraf. De installateur moet voordat de installatie wordt geplaatst een plan maken. Een nulmeting doen van het huidige energieverbruik van de woning. Wat wordt er nu verbruikt. En, hoe kun je warmteverlies beperken? Zorg voor het dichten van kieren en wissel dubbel glas in voor isolatieglas. Daarnaast moet er gekeken worden of het afgiftesysteem überhaupt wel geschikt is voor lagetemperatuurverwarming. 

Daarna is het volgens Boelen van belang dat de woning een winter lang 'warmtepomp heeft stage gelopen'. Dat betekent dat na het beter isoleren van de woning, de cv-ketel op een lage temperatuur wordt ingesteld om te kijken of de woning in de winter warm genoeg wordt. Zodra dat antwoord JA is, kan de installateur bekijken welke aardgasloze oplossing geschikt is voor de woning. 

Met een goed plan vooraf is een kwaliteitsinstantie overbodig

Wanneer installateurs van te voren een gedegen plan bedenken voor een eventuele warmtepomp en de eigenaars eerst andere maatregelen nemen om de woning beter te isoleren, is de kans véél groter dat een kwaliteitsinstantie totaal overbodig is. 

Bron: Lars Boelen

In gesprek met een specialist over de mogelijkheden?

Elektrische ketel: duurzaam of duur?
Warmtepomp installeren: doen of niet?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.