Man isoleert dak

Isoleren zorgt ervoor dat het energieverbruik in de woning daalt. Dit heeft grote gevolgen voor je portemonnee, maar een goed geïsoleerde woning zorgt ook voor meer comfort. En dus meer woonplezier. Wat kun je precies isoleren en hoe doe je dat? Dat lees je hier...

Isoleren woning? 7 redenen waarom isoleren aantrekkelijk is

Waarom isoleren verstandig is voordat u andere maatregelen zoals een warmtepomp of dure hr-ketel aanschaft?

  1. Isoleren zorgt ervoor dat de woning sneller is opgewarmd omdat de warmte langer blijft hangen. Er hoeft dus veel minder gestookt te worden om het behaaglijk warm te krijgen. 
  2. Stoken hoeft veel minder. De energierekening daalt flink!
  3. Wooncomfort verbetert. Doordat het langer warm blijft en het niet meer tocht, is het altijd comfortabel. Ook als het buiten vriest dat het kraakt.
  4. Zomer. Doordat de woning goed is geïsoleerd, blijft de warmte in de zomer juist buiten en blijft het binnen heerlijk koel.
  5. Goede isolatie zorgt ook voor het dempen van geluid van buitenaf. 
  6. Duurzaam: doordat er minder wordt gestookt, wordt er ook minder CO2 uitgestoten. Zorg er wel voor dat je op een ecologisch verantwoorde manier uw woning laat isoleren. Anders heeft het weer minder voordelen voor het milieu dan je misschien voor ogen had.
  7. Voordeel als de woning op de markt komt: een goed geïsoleerde woning scoort goed op het EPC-attest. En dit maakt de woning aantrekkelijker op de markt. 

Verschillende plekken in een woning zijn te isoleren. Dit zijn het dak, de muur, het plafond, de vloer en de ramen met kozijnen.

Isoleren dak

Dakisolatie kan via de binnenkant, maar ook via de buitenkant. Vanaf de buitenkant beginnen? Dan moet de gehele dakbedekking vernieuwd worden. Hoe het dak geïsoleerd moet worden, hangt af van het type dak. Een plat dak isoleer je anders dan een schuin dak. 

Gebruik je de zolder niet? Dan is het verstandiger om de zoldervloer te isoleren. Dit scheelt enorm in volume, waardoor je weer efficiënter warmte wint. 

Isoleren muur

Muurisolatie voorkomt dat er veel warmte in de woning verloren gaat. Je kunt verschillende muren in de woning isoleren. De buitenmuur, binnenmuur en/of de spouwmuur. 

De duurste variant het het isoleren van de buitenmuur. Dit komt omdat hiermee ook het uiterlijk van de woning verandert. Extra kosten die je dan maakt is de afwerking die de woning er weer mooi laat uitzien. 

Spouwmuurisolatie is goedkoper. Het voordeel hiervan is dat je geen ruimte verliest. Je spuit gewoon de spouwmuur vol met isolatiemateriaal.

Binnenmuurisolatie zorgt ervoor dat je ruimte in de woning verliest. Maar als het zorgt voor een veel lagere energierekening, is dat het wellicht toch waard. 

Isoleren vloer

Vloerisolatie kan vanaf de boven- en onderkant. Vanaf de onderkant is dat bijvoorbeeld via een kruipruimte of kelder. Vloerisolatie vanaf de bovenkant is lastiger, omdat je rekening moet houden met leidingen. En uiteraard moet je je hele vloer openbreken en dat is het niet altijd waard. Vloerisolatie is weer wel de moeite waard als je tóch al denkt aan het leggen van vloerverwarming. 

Isoleren ramen

Via de ramen gaat veel warmte verloren. Vooral als het enkel glas is en/of de kozijnen van hout zijn. Om ramen goed te isoleren kun je het beste kiezen voor triple glas of HR +++ glas. In oudere woningen is dat niet altijd mogelijk. Wil je daar ramen vervangen, dan moeten ook gelijk de kozijnen eruit. En is de woning nóg ouder, dan is zelf dat niet mogelijk, omdat de kozijnen ook zo zijn gemaakt dat het de woning voorziet van ventilatie. Vraag hoe dan ook altijd advies van een specialist voordat u begint met het isoleren van ramen. 

Isolatiematerialen: welke gebruik je?

Isoleren kan op verschillende manieren. Dat kan met:

  • hardschuimplaten
  • isolatiedekens van glas- of rotswol
  • polystereenplaten of korrels
  • PIR-platen (polyisocyanuraat)

    Maar het kan ook als gespoten isolatie met:

  • PUR-schuim

    Of blaasisolatie met: 

  • papiervlokken of inblaaswol

    Welk isolatiemateriaal het beste is, verschilt per type woning, per ruimte én aan het geld dat je eraan wil uitgeven natuurlijk. 
Warmtepomp? Eerst 'hysterisch goed isoleren!'

Isoleren? Hoeveel kost dat?

Het isoleren van de woning is een investering. Een goede investering, want het energieverbruik in huis wordt minder. En dat voel je snel aan je portemonnee. 

Of je de investering er weer uithaalt is afhankelijk van de energiebesparing die je met isoleren hebt bereikt. De kosten van isolatie zijn afhankelijk van:

  • De kosten van isolatie in een woning zijn afhankelijk van wát, wáár en waarméé je isoleert. Een dak van buitenaf isoleren is namelijk duurder dan het dak van binnenuit isoleren. En wil je de vloer van bovenaf isoleren? Dan komt daar ook hak- en breekwerk bij kijken. 
  • Oppervlakte: hoe meer vierkante meters je isoleert, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. 
  • Hoe beter het materiaal isoleert, hoe duurder het isolatiemateriaal zal zijn. Maar, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert, hoe dunner de isolatielaag zal zijn. Je hebt er dus minder van nodig. 
  • Afwerkingskosten: bij sommige manieren van isoleren is het nodig om bepaalde dingen te herstellen. Bijvoorbeeld bij muur- of gevelisolatie of bij vloerisolatie. Wanneer er hak- en breekwerk bij komt kijken, zul je ook rekening moeten houden met de kosten voor de afwerking van de vloer, muur of gevel. 
Isoleren woning: van onder naar boven

Bronnen: isolatie-info.nl, MilieuCentraal, Rijksoverheid, Energiebesparendoejenu.nl

Isoleren verschillende woningtypes
Warmtepomp? Eerst 'hysterisch goed isoleren!'