Snapt u niks van uw meterkast? Vanaf nu wél!

Plotseling valt alle verlichting uit en springt uw televisiescherm op zwart. De stroom is uitgevallen. Wat nu? U zoekt een zaklamp en loopt naar die gevreesde meterkast. Gevreesd, omdat u niet weet wat u te wachten staat. En misschien ook een beetje omdat u niet weet hoe u de stroomstoring zelf kunt oplossen. Ontdek de geheimen van...de meterkast.

Wat zit er in uw meterkast?

In elk huis is een meterkast of meterruimte te vinden. In het bouwbesluit 2012 staat hoe zo'n meterruimte eruit hoort te zien. De meterkast heeft vaste posities en vaste afmetingen van inkomende leidingen en kabels van nutsbedrijven.
Een meterkast heeft in ieder geval:

  • Gasmeter
  • Watermeter
  • Elektriciteitsmeter
  • Kabeltelevisie (CAI)
  • Telefoon
  • Wifi

En soms ook:

  • Stadsverwarming
  • Subsidiemeter zonnepanelen
  • Slimme energiemeter

Daarnaast zit er in de meterkast:

  • Aardlekschakelaar of aardlekautomaat
  • Installatieautomaat of stoppenkast
  • Hoofdschakelaar
  • Aardblok
  • Aansluiting voor externe aarde
  • Buisinvoerstuk

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom* meet. De schakelaar springt omlaag en schakelt de gehele groepenkast uit. Op deze manier zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat er geen stroom meer staat op de elektrische installaties in huis en voorkomt hiermee gevaarlijke situaties.

*Lekstroom kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de behuizing van een elektrisch apparaat onder spanning komt te staan. Dit gebeurt wanneer de isolatie van de bedrading in het apparaat is beschadigd. Of door een ander defect, zoals waterlekkage.

Wat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee de elektrische installatie in een woning wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting. Een aardlekautomaat wordt ook wel afgekort met ‘alamat’. Een aardlekautomaat behoort net als de aardlekschakelaar tot de beveiliging van het elektrotechnische systeem in gebouwen en woningen. 

Aardlekautomaat van Hager

Wat is het verschil tussen een aardlekautomaat en een aardlekschakelaar?

Een aardlekautomaat is niet precies hetzelfde als een aardlekschakelaar omdat de aardlekautomaat naast een aardlekschakelaar ook een installatieautomaat bevat. Hierdoor is de aardlekautomaat een beveiliging die reageert op lekstroom, kortsluiting en overstroom die ontstaat bij overbelasting. Is er een aparte aardlekschakelaar aanwezig? Dan moet er ook een zekeringsautomaat of installatieautomaat worden aangebracht in de groepenkast of meterkast. Dit kost extra ruimte. De aardlekautomaat bevat al deze beveiligingen in één compacte behuizing. 

Wat is het voordeel van een aardlekautomaat?

Het belangrijkste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt. De overige groepen worden niet uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar schakelt bij een storing alle groepen uit waarop de aardlekschakelaar is aangesloten. Omdat de aardlekautomaat alleen de groep uitschakelt waarin de lekstroom of storing is opgetreden, is het probleem makkelijker te lokaliseren.

Wat is het nadeel van een aardlekautomaat?

Een nadeel van de aardlekautomaat is dat deze om verschillende redenen de groep uitschakelt. Zo kan er sprake zijn van kortsluiting, lekstroom of overbelasting. De oorzaak van het probleem is daardoor vaak onduidelijk totdat er nader onderzoek wordt gepleegd. Een ander nadeel is dat de storing soms langer onopgemerkt blijft doordat de aardlekautomaat alleen de groep uitschakelt waar zich de storing bevindt. Valt de vriezer in uw kelder bijvoorbeeld onder de uitgeschakelde groep?Dan kan dit lang onopgemerkt worden omdat de rest van uw apparaten blijven werken. Wanneer een aardlekschakelaar optreedt, zit u gelijk zonder licht en merkt u dat direct. 

Wat is een installatieautomaat?

Een installatieautomaat is een beveiligingssysteem voor elektrische bedrading. Deze treedt op wanneer de bedrading beschadigd raakt door te hoge elektrische stromen ten gevolge van kortsluiting of overbelasting. Een installatieautomaat wordt ook wel maximumschakelaar of zekeringsautomaat genoemd. Wanneer te hoge elektrische stromen worden gemeten, onderbreekt de installatieautomaat het elektrische circuit in een woning. Op deze manier wordt niet alleen de installatie beschermd, maar ook u als bewoner. 

Groepenkast Vision van Hager

Hoe werkt een installatieautomaat?

Wanneer er overbelasting of kortsluiting optreedt, onderbreekt de installatieautomaat het elektrische circuit. De manier waarop de installatieautomaat dit doet, verschilt. Bij een hoge stroomstoot, die ontstaat bij kortsluiting, treedt de installatieautomaat via een elektromagneet in werking en schakelt de stroom op het elektriciteitsnet uit. Bij overbelasting van een bepaalde groep, vindt de uitschakeling via de installatieautomaat plaats doormiddel van een bimetaal. Een voordeel van een installatieautomaat ten opzichte van de klassieke stoppenkast is dat de schakelaar van de installatieautomaat weer omgezet wordt als de oorzaak van het probleem is opgelost. Bij een stoppenkast moet de specifieke stop vervangen worden.

Installatieautomaat of stoppenkast?

De stoppenkast is de voorloper van de groepenkast. Een stoppenkast bestaat voor het grootste gedeelte uit stoppen (zekeringen). Een groepenkast bestaat voornamelijk uit installatieautomaten. Als er dus een stroomstoring plaatsvindt, springt er in een stoppenkast een stop die vervolgens vervangen moet worden. Een stop is meestal van porselein en deze smelt bij een storing. In een groepenkast met installatieautomaten, springt een knop om die u na de stroomstoring alleen maar omhoog duwt. U hoeft niets te vervangen. Ook is een moderne groepenkast veel overzichtelijker dan de stoppenkast en het vermogen is eenvoudiger te verdelen over de installatieautomaten in een groepenkast. 

Heeft u nog een stopppenkast? Een stoppenkast is wat ouderwets, maar u hoeft deze niet verplicht te vervangen. Wel wordt dit geadviseerd wanneer u extra elektrische apparaten voor uw woning aanschaft. U kunt vrijblijvend advies vragen over de vervanging van uw stoppenkast bij onze Thuiscomfort-partners.

Wat is een hoofdschakelaar?

Een hoofdschakelaar is een schakelaar in een groepenkast die alle aangesloten elektrische installaties aan en uit kan schakelen. In een groepenkast hoort altijd hoofschakelaar aanwezig te zijn. Het is een verplicht onderdeel van een groepenkast.
De hoofdschakelaar reguleert het hele stroomnetwerk dat is aangesloten is op de betreffende hoofdschakelaar. 

Groepenkast laten uitbreiden? Vind hier een geschikte vakspecialist!

Thema's

Help, het licht is uit! Hoe lost u een stroomstoring op?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.