Woonboot in de Amsterdamse grachten

Deze week mogen we voor het eerst sinds vijf jaar ons schippershart ophalen tijdens SAIL Amsterdam 2015. Om die reden duikt Thuiscomfort in de wereld van drijvend wonen.

Varen met uw woonboot of blijven liggen?

Als Nederlanders zijn we van oudsher een waterliefhebbend volkje. Was het niet overzees, dan wel in de polder of op de binnenlandse rivieren. Met de neus in de wind, wapperende haren en zeebenen paraat, bedachten we niet alleen woonboten, maar ook watervilla’s en woonarken.

Toch wonen we in Nederland voornamelijk op het droge. Want sinds we meesters zijn in het bouwen van dijken en het droogleggen van polders, wordt het water in ons land langzaam maar zeker bedwongen. Op een schip wonen wordt steeds exclusiever.

Overzichtsfoto woonkamer aan boord van een woonboot

Woonvormen tussen wal en schip

Een drijvend huis kent vele verschijningsvormen. Met een woonboot kunt u echt varen, maar om er een thuis van te maken is een vaste ligplaats nodig.

Is varen wel het laatste waar u aan denkt, maar wilt u genieten van de charme van een drijvend huis met eventueel een eigen stukje erf aan wal, dan past de watervilla of waterark wellicht beter in uw straatje.

Keukeneiland aan boord van een woonboot

Van alle gemakken voorzien

Wie denkt dat woonboten oud, ouderwets of krap zijn ingericht, heeft het mis. De woonboot anno 2015 kent een ruime en open opzet, met een mooie, moderne keuken en badkamer. De inrichting óógt niet alleen goed uitgebalanceerd, maar is dit ook letterlijk; omdat keuken en badkamer door hun inrichting zwaarder zijn dan de bank in de woonkamer. En een boot die scheef ligt, loopt kans te zinken.

Kastruimte is slim ingebouwd aan boord, zodat er meer woonruimte overblijft. En de meeste boten zijn aangesloten op nutsvoorzieningen, zodat verwarming, water en riolering ‘normaal’ gebruikt kunnen worden. Zo is wonen op het water allang niet meer zo avontuurlijk, of ongemakkelijk zo u wilt, als enkele decennia geleden.

Moderne badkamer in een woonboot

Verbouwen of aanpassen kost meer tijd

In het verbouwen, aanpassen of onderhoud plegen van een drijvende woning kan aanzienlijk meer tijd gaan zitten dan bij een normaal huis. In de eerste plaats omdat een woonboot meer slijtage ondervindt van water. In de tweede plaats omdat alles op maat gemaakt moet worden, niets waterpas is en de regels van de gemeente ook zwaar meetellen. Het grote voordeel is natuurlijk wel dat u voor de binnenkant van uw woning carte blanche hebt. Die mag u helemaal zelf invullen. En dat vinden wij als watermanagers natuurlijk heerlijk.

Thema's

Anderen lazen ook: Regenwateropvang Grundfos

Boot afspoelen met grijs water-opvang Grundfos

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen