Bij slechte ventilatie kun je klachten aan je luchtwegen krijgen.

90 procent (!!!) van onze tijd spenderen we binnen. Het is dan ook een understatement om te zeggen dat de kwaliteit van de binnenlucht cruciaal is voor onze gezondheid. Toch doen weinigen er écht iets mee. Maar wist je dat klachten zoals hoofdpijn, astma en andere irritaties van de luchtwegen álles te maken hebben met de luchtkwaliteit? De oplossing die jouw gezondheid vooruit helpt is ventileren...

Ventileren is een must!

Wanneer de lucht in gebouwen of woningen vervuild is, ontstaan er klachten. Een raam openzetten om de ruimte te luchten is helaas niet voldoende. Nadat je het raam hebt dicht gedaan is de frisse lucht binnen een half uur alweer verdwenen. Schone, verse lucht is van groot belang voor de gezondheid. Een ventilatiesysteem in de woning is dan ook een must. 

Isoleren is ook ventileren

Wanneer je gaat verbouwen, moet je rekening houden met strenge normen. Zo moet alles zo luchtdicht mogelijk worden gemaakt. Dat betekent dat alles perfect geïsoleerd moet worden en er geen kieren en naden in de woning meer te vinden zijn. Op die manier wordt het energieverbruik enorm teruggebracht. Dat heeft een positief effect op de energierekening. Maar als je goed isoleert, moet je minstens zo goed ventileren. De vervuilde lucht binnen kan immers niet meer ontstappen door de goede isolatie en blijft hangen. Dit creëert een ongezond klimaat. Isoleren is dus ook ventileren!

Ventileren. Hoe werkt dat?

Ventileren kan op verschillende manieren in een woning. Het belangrijkste van ventileren is dat vervuilde lucht wordt afgevoerd naar buiten, zonder dat het zich verspreid in de andere ruimtes. Wanneer een woning wordt gebouwd moet er volgens de wet rekening worden gehouden met ventilatie. Zo moet er in de leefruimtes verse lucht worden toegevoerd. Deze moet dan vrij kunnen circuleren door andere ruimtes. Vervolgens moet de vervuilde lucht in de keuken en de vochtige lucht in de badkamer gelijk worden afgevoerd.

Ventilatiesysteem C: natuurlijke invoer, mechanische afvoer

Oudere woningen worden over het algemeen op een 'natuurlijke' manier geventileerd. Dit heet ook wel ventilatiesysteem A. Dat betekent dat er schone lucht van buiten via kieren en gaatjes in binnenkomt en er ook weer uit gaat. Iets nieuwere woningen hebben een mechanische toevoer van schone lucht en een natuurlijke afvoer (systeem B). Maar nog optimaler is precies het omgekeerde van systeem B. Met ventilatiesysteem C wordt vervuilde lucht mechanisch afgevoerd via een afvoerventilator. De schone lucht wordt juist op een natuurlijke wijze via ventilatieroosters toegevoerd. 

Voorbeeld van ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C

Ventilatiewarmtepomp: nóg slimmer ventileren

Maar wist je dat je ook gebruik kunt maken van de vervuilde lucht in de woning? Bijvoorbeeld met een slimme ventilatiewarmtepomp. Met slimme vraagsturing vindt er precies de juiste toevoer en afvoer plaats per ruimte. De slimme ventilatiewarmtepomp zorgt voor optimale ventilatie en gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor de verwarming en het warme tapwater in de woning. Op deze manier creëer je niet alleen een optimaal binnenklimaat, maar breng je ook nog eens de energierekening omlaag! 

Meer weten over de slimme ventilatiewarmtepomp? Duco maakte 8 handige filmpjes over de ventilatiewarmtepomp. Bekijk ze hier! >>

Advies over ventileren? Praat eens met een Thuiscomfort-specialist!

Bekijk de DucoBox Eco
Bekijk de DucoBox Energy