Europese ministers sluiten akkoord over goedkope, buitenlandse leenarbeid

Europese vlag

De Europese ministers hebben een eerste stap gezet op weg naar herziening van de detacheringsrichtlijn uit 1996. Binnen 4 jaar wordt de maximale detachering van buitenlandse werknemers beperkt tot 12 maanden (onder voorwaarden maximaal tot 18 maanden te verlengen). Ook worden de buitenlandse werknemers gebonden aan de loonvoorwaarden van het land waarin zij hun werkzaamheden verrichten, in plaats van hun thuisland. 

Gelijk loon voor vergelijkbaar werk

In de praktijk betekent dit dat er voor gelijk werk gelijk loon betaald dient te worden, wat de concurrentiepositie van lokale vaklui waarschijnlijk zal verstevigen. Minister Asscher van Sociale Zaken toont zich tegen het AD verheugd over het genomen besluit:

“Dit voelt als een bekroning voor het werk waar we in 2013 aan begonnen, en is vooral iets moois voor de Nederlandse bouwvakker en loodgieter. Aan het begin van deze kabinetsperiode zijn we de strijd aangegaan voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt en tegen oneerlijke concurrentie, en na veel geduw en getrek lukt het op de valreep om de Europese wetgeving aan te passen. Eerlijker Europese regels, het kan dus wel.”

CAO-loon en toeslagen vanaf 2021

Vanaf 2021 ontvangen buitenlandse werknemers niet alleen het minimumloon in het land waar zij hun werkzaamheden verrichten, maar het (hogere) CAO-loon voor de sector. Bovendien hebben zij recht op vakantiedagen en toeslagen. Daarmee wordt gelijk werk gelijk beloond.

Polen, Hongarije, Letland en Litouwen hebben niet ingestemd met deze afspraken, De ministers van Ierland, Groot-Brittannië en Kroatië onthielden zich van stemming.

Naar schatting zijn er in heel Europa circa 2 miljoen werknemers gedetacheerd voor kortlopende klussen. 

Bron: AD

Praat mee over dit onderwerp op Facebook

5 vragen om te stellen voor u een installateur of aannemer inhuurt

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt