Hoe lang mag ik nog koken op gas?

Hoe lang mag ik nog koken op gas?

Nederland wil en moet de CO2-uitstoot verminderen vanwege de klimaatverandering. Door te koken én stoken op aardgas stoot u CO2 uit. Daarom kunt u vanaf 2050 geen gebruik meer maken van gas. 

In 2050 kookt niemand meer op gas

De Rijksoverheid heeft bepaald dat we in 2050 in Nederland geen CO2 meer mogen uitstoten. Hierover zijn afspraken gemaakt in de Energieagenda. Alle gebouwen moeten dan ook zo snel mogelijk gebruikmaken van duurzame energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. 

Nieuwbouwwoningen standaard geen gasaansluiting meer

Bent u van plan om in een nieuwbouwwoning te gaan wonen? Dan is de kans groot dat deze woning niet eens meer een gasaansluiting bezit en is voorzien van duurzame installaties om te verwarmen en te koken.
Er zijn meerdere duurzame oplossingen mogelijk. In sommige wijken is er bijvoorbeeld aardwarmte beschikbaar. Met deze aardwarmte kunnen meerdere woningen worden verwarmd. Geen aardwarmte in uw wijk? Dan is een warmtepomp een duurzame oplossing om uw woning en tapwater te verwarmen.  

Woningeneigenaren krijgen subsidie voor duurzame installaties

Woont u in een koopwoning? Dan is de kans groot dat u zelf moet investeren in een duurzame oplossing om uw huis te voorzien van verwarming en warm tapwater. U kunt subsidie krijgen op de aankoop van een duurzame installatie. Subsidie krijgt u bijvoorbeeld op een warmtepomp of een zonneboiler. Maar ook op een biomassaketel of pelletkachel

Woningcorporaties en gemeenten verantwoordelijk voor verduurzaming huurwoningen

Woont u in een (sociale) huurwoning? Dan zorgt uw woningcorporatie en gemeente ervoor dat u in de toekomst niet meer kunt koken en stoken op aardgas. Wanneer dit gebeurt, hoort u van uw gemeente. 

Overweegt u een duurzame installatie? Vind hier uw duurzame installateur

Wonen zonder gas? All-electric is de toekomst

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen