Woninglease met optie tot koop

Overhandigen van een sleutel aan een woningleaser

Leaserijders kennen we allemaal, maar de leasewoner is een relatief nieuw fenomeen in ons land. In de Verenigde Staten en Engeland komt het vaker voor. Mensen huren geen huis, maar leasen dit voor een bepaalde periode, met de optie tot koop. 

Geeft de bank u geen hypotheek? Lease dan een woning en koop 'm later.

Hoe gaat woninglease in zijn werk?

Een leasewoning wordt door middel van een leaseconstructie ter beschikking gesteld. Woningleasers betalen maandelijks een bedrag aan de woningeigenaar en mogen in ruil daarvoor gebruikmaken van diens huis of appartement.

Woninglease wordt vaak gekoppeld aan een optie tot koop. Aan het eind van de leaseperiode heeft de woningleaser dan de mogelijkheid om de woning over te nemen, tegen een vooraf afgesproken bedrag.

Wat is het verschil met huur?

Bij verhuur van een woning kan de hypotheekverstrekker zich beroepen op het huurbeding. Lease valt niet onder deze regeling. Aangezien een leasewoner aan het eind van de leaseperiode de woning kan aanschaffen, zal deze zorgvuldiger met de woning omgaan dan u misschien van een huurder verwacht.

Voordelen woninglease voor de koper

Woninglease is een oplossing voor mensen die hun hypotheek op dit moment nog niet rondkrijgen. Een woning huren is voor hen niet altijd mogelijk, vanwege gemeentelijke regelgeving of door wachtlijsten in een bepaald woningsegment.

Voordelen woninglease voor de verkoper

Woningeigenaren die moeite hebben hun woning te verkopen, kunnen door middel van lease dubbele maandlasten voorkomen. Ook neemt de kans op inbraak en vandalisme van een bewoonde woning af en zijn energiekosten en gemeentelijke heffingen voor rekening van de woningleaser.

Aflopen van de leaseovereenkomst

Bij het aflopen van de leaseovereenkomst heeft de leasende partij de optie om over te gaan tot aankoop van de woning, tegen een vooraf bepaald bedrag. Krijgt de leaser de financiering op dat moment (nog steeds) niet rond, dan heeft de verkoper recht op een vergoeding (boete). Deze komt bovenop de maandelijkse termijnen die de leasewoner heeft betaald. 

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt