Zo chanteert u de kinderen met uw erfenis

Mevrouw in badpak ligt in de branding

U hebt uw leven lang hard gewerkt en het resultaat mag er wezen. U woont in een leuk huis, rijdt een comfortabele auto en beschikt over kwalitatief hoogwaardige spullen. Daar geniet u volop van, dat is u van harte gegund. Als de tijd daar is, zullen uw kinderen uw aardse bezittingen onderling verdelen. Maar zover is het nog niet. 

U bent de kinderen niets schuldig

We gaan er vanuit dat u een normale, liefdevolle relatie met uw kinderen onderhoudt. Als goede ouder voorziet u in hun levensonderhoud, zolang ze thuis wonen. U leert ze met mes en vork eten, financiert hun autorijlessen en brengt ze trouw naar de sportvereniging. Als ze pijn aan hun knie hebben, plakt u er een pleister op. Als ze op latere leeftijd een deuk in uw auto rijden tijdens een date, wordt u boos op ze zonder echt boos te zijn.

Dat doet u met liefde en met heel uw hart. Maar er komt een moment dat de kinderen uitvliegen en dan verandert uw rol in hun en uw eigen leven. Misschien spreekt u af om studerende kinderen te ondersteunen, nu de studiefinanciering is afgeschaft. Maar vroeg of laat komt toch het moment dat de kinderen een baan vinden en financieel onafhankelijk van u worden. Op dat moment ontstaat er extra ruimte in uw portemonnee en kunt u nieuwe keuzes maken, gericht op uw eigen gemak en comfort.

Als uw erfenis ter sprake komt

Een verre reis, een nieuwe keuken, een exclusief sieraad, het is u van harte gegund. Want het wordt betaald van uw eigen, zuurverdiende geld. Al die uren overwerk. De extra studie die u naast het werk hebt gevolgd. Uw inzet tijdens de werkzame jaren van u en uw partner. Het is niet meer dan logisch dat u dan ook profiteert van het geldelijke resultaat ervan.

Toch zal niet iedereen daar zo over denken. Laat u de vakantiefoto’s aan de kinderen zien en reageren deze niet helemaal enthousiast? Raden ze u misschien af een nieuwe iPad te kopen, omdat er volgend jaar toch weer een nieuwer model uitkomt’? Of vragen ze ronduit om een financiële bijdrage als u op het punt staat geld over te maken naar een goed doel? Dan kunt u twee dingen doen.

Buigen…

Het zijn uw kinderen en u gunt ze het beste. Natuurlijk hóeft u niet naar China of de Bahama’s op reis, de Utrechtse Heuvelrug is ook leuk. Het geld dat op die manier overblijft kunt u als een schenking overmaken naar uw kinderen. U koopt cadeaus voor ze, zoals een nieuwe smartphone, een kinderwagen of – in het meest extreme geval – een nieuwe woning. Of u stelt ze een aanzienlijke erfenis in het vooruitzicht.

Natuurlijk mag u in ruil voor uw vrijgevigheid wel wat terugverwachten, zoals:

  • Regelmatige bezoeken aan hun vader of moeder
  • Het uitvoeren van klussen aan uw woning
  • Heen en weer rijden naar bezoekjes aan familie of vrienden
  • Gezamenlijke (door u betaalde) vakanties
  • Dagelijkse telefoongesprekken
  • Een maaltijd als u ziek bent
  • Quality time met de kleinkinderen, als die er zijn
  • De verstandige keuze van een levenspartner (grijs gebied, geven we toe)

Zo ontstaat een win-winsituatie voor alle betrokken partijen. Wel is het zaak om alle kinderen evenveel te belonen. Als u er een voortrekt – bijvoorbeeld omdat het zwarte schaap in de familie zelf niet in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien of omdat u simpelweg meer van een van de kinderen houdt – kan er jaloezie ontstaan. Dan bestaat de kans dat het hele systeem ‘ontploft’ en zit u uiteindelijk met de gebakken peren.

…of laat ze barsten

U kunt ook denken: ‘Bekijk het maar met je gebedel.’ U hebt de kinderen uitgerust met de kennis en kunde om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Dat is waardevoller dan welk erfdeel dan ook. U leeft nu en geniet met volle teugen. Als de kleinkinderen ziek zijn, wilt u best een dagje oppassen. En ook voor goede raad bent u altijd bereikbaar. Maar het zijn uw centen en hoe u die uitgeeft gaat niemand iets aan.

Een uitstekende levenshouding en niemand kan daar wat aan afdingen, lijkt ons. Ook de kinderen niet.

In het geval van een samengesteld gezin of complexe of zelfs compleet ontspoorde familiesituaties, wat natuurlijk regelmatig voorkomt, kan het ‘opmaken’ van uw erfenis aan het eind van de rit zelfs zeer wenselijk zijn. Als er niets te verdelen is, kan er ook geen ruzie over ontstaan tussen uw erfnemers, zo is de redenatie.

Ten slotte

Welk pad u ook kiest, hoe ook om wenst te gaan met de kinderen, we wensen u nog een lang, aangenaam en rijk leven toe. 

Kinderen uit huis, verbouw het lege nest

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina