Hybride warmtepomp mogelijk? Begin gelijk met besparen!

Hybride warmtepomp mogelijk? Begin dan gelijk met besparen!

In 2050 moeten we in Nederland volledig van het gas af. Nieuwe woningen worden daarom standaard zonder gasaansluiting gebouwd. Maar ook bestaande woningen moeten zo snel mogelijk worden klaargestoomd voor een gasloze toekomst.

Van de koopwoningen in Nederland is het grootste gedeelte gebouwd tussen 1965 en 1984. Veel van deze woningen zijn nog niet direct geschikt voor gasloze verwarming. Ze zijn gewoonweg niet voldoende geïsoleerd.

Maak woningen stap voor stap klaar voor gasloos verwarmen

De weg naar gasloos verwarmen lijkt dan ook mijlenver van ons af te liggen. Een woning radicaal aanpassen kost veel geld en huiseigenaren moeten vooralsnog het grootste deel van de kosten uit eigen zak betalen. Daarom is het logischer om huizen stap voor stap klaar te maken voor gasloze verwarming. En de eerste stap kán hybride zijn.

All electric warmtepomp nog geen oplossing voor veel bestaande woningen

Een all electric warmtepomp is een oplossing voor verwarmen zonder gas. Alleen is dit type warmtepomp voor veel bestaande woningen nog niet rendabel. Een all electric warmtepomp werkt met een lage watertemperatuur. Als een woning niet voldoende geïsoleerd is, zal de woning op zeer koude dagen niet warm genoeg worden met de lage temperatuur die de warmtepomp door de radiatoren of vloerverwarming pompt. 

Hybride warmtepomp wél oplossing voor matig geïsoleerde woningen

De hybride warmtepomp is daarentegen voor veel woningen al wél te realiseren. Woningen gebouwd vanaf de jaren tachtig zijn vaak voldoende geschikt voor een hybride warmtepomp. Met matige dak- en vloerisolatie en een gevulde spouwmuur kan een hybride oplossing in dit type woning al rendabel zijn.

Hybride warmtepomp zorgt grootste deel van het jaar voor verwarming

Bij een hybride warmtepomp blijft de cv-ketel gewoon hangen. De hybride warmtepomp zorgt het grootste gedeelte van het jaar voor de verwarming van de woning. De cv-ketel springt alleen bij voor warm tapwater én wanneer de temperatuur rond de 0 graden is. 
Zodra de hybride warmtepomp wordt geplaatst gaat het besparen van gas al beginnen.

Gelijk geld besparen zodra hybride warmtepomp in huis hangt

Met een hybride warmtepomp van 5 kW in combinatie met een cv-ketel wordt in een gemiddelde eengezinswoning al zo’n 220 euro per jaar bespaard volgens een berekening van MilieuCentraal. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe groter de besparing wordt.

Met deze besparing kunnen huiseigenaren geld opzij leggen voor het verbeteren van de isolatie van de woning. En uiteindelijk zelfs de overstap maken naar een lagetemperatuur-afgiftesysteem zoals vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren.

Cv-ketel wordt bij elke aanpassing meer overbodig

Na elke aanpassing draagt de hybride warmtepomp meer bij aan het verwarmen van de woning. Uiteindelijk is de cv-ketel helemaal niet meer nodig en doet de hybride warmtepomp zijn werk alleen. Om ook het tapwater afhankelijk van het gas op te warmen is het wel nodig een warmwaterboiler aan te schaffen. 

Nu nog profiteren van ISDE-subsidie én besparen op gaskosten

Waarom niet eerst alles volledig isoleren en daarna pas een warmtepomp aanschaffen? Simpel: nu is het nog mogelijk om gebruik te maken van ISDE-subsidie. Het is maar de vraag hoe lang deze subsidie blijft bestaan. Daarnaast profiteren bewoners gelijk van de besparing op gas omdat een hybride warmtepomp de woning het grootste deel van het jaar verwarmt. En dat loont de komende jaren steeds meer door de stijgende gasprijzen.

Warmtepompspecialist nodig? Bekijk ons aanbod bij u in de regio

Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Hybride warmtepomp: besparen én een beter milieu

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.