Warmtepomp niet in oudere huizen?

Rij oudere huizen met voortuinen

De warmtepomp speelt in de verduurzaming van woningen een centrale rol. Maar hoe realistisch is het om overal in Nederland op die manier van het gas af te gaan? Vooral in bestaande bouw kleven er aan het gebruik van warmtepompen haken en ogen, melden installateurs aan De Telegraaf. 

Eerst isoleren!

Een warmtepomp is het sluitstuk van het verduurzamen van een woning. Volgens de Trias Energetica zijn er 3 stappen in dit proces: 

De eerste stap die moet worden gezet, is isolatie. Door tegen te gaan dat een woning warmte lekt of koude opneemt, hoeft er tenslotte minder te worden verwarmd. 

De tweede stap in een woningverduurzaming is het opwekken van energie uit duurzame bronnen. Een inmiddels populaire oplossing is het leggen van zonnepanelen op het dak om duurzame stroom op te wekken. 

Pas de derde stap in het hele traject is het zo efficiënt gebruikmaken van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien. Een warmtepomp komt pas in deze fase in beeld, net als lage temperatuur verwarming.

Warmtepomp en bestaande bouw

Bestaande, oudere woningen zijn (vaak) niet ingericht op het gebruik van een warmtepomp. Er zijn relatief veel kieren en de ruimte voor een groot buffervat ontbreekt nogal eens. Ook is een warmtepomp (meestal) alleen rendabel wanneer het wordt gecombineerd met lage temperatuur verwarming, zoals vloer- of wandverwarming. En als dat nog niet aanwezig is in de woning, is het de investering misschien niet waard. 

Warmtepomp is niet de énige duurzame oplossing

De warmtepomp is dus niet de enige oplossing om woningen te verduurzamen. Bij nieuwbouw is een warmtepomp de meest gangbare manier om de woning te verwarmen. Bij bestaande bouw verschilt dit per woning. Gelukkig is biogas en waterstof ook een mogelijkheid om bestaande woningen in de toekomst van warmte te voorzien. Beide zijn nog niet op grote schaal te produceren, maar daar wordt aan gewerkt. 

Woont u in een oudere woning? Dan is het vooralsnog de beste oplossing om éérst te kijken naar de oplossing van de gemeente. Dat kan ook stadsverwarming zijn. Heeft u geen zin om te wachten én heeft u flink wat spaargeld? Begin dan eerst met het isoleren van uw huis voordat u de stap naar een warmtepomp zet...

Meer weten over de mogelijkheden? Praat erover met een warmtepomp-specialist!

Warmtepomp: is het echt dé duurzame oplossing?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.