Bijstellen van een mechanisch ventilatiesysteem op de vloer

In ruim 2 miljoen huizen in Nederland is een verouderd mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd dat negentig procent meer stroom verbruikt dan nodig is. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau.

Dertig procent woningen in Nederland voorzien van mechanische ventilatie

Ventilatie voorziet een huis van schone lucht. Dat is erg belangrijk voor de gezondheid. Vuile lucht veroorzaakt of verergert allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Natuurlijke ventilatie, bijvoorbeeld met behulp van roosters en klepraampjes, is in moderne kierdichte huizen niet genoeg om de lucht gezond te houden. Daarom is er sinds de jaren zeventig in inmiddels ongeveer dertig procent van de Nederlandse huizen mechanische ventilatie geïnstalleerd. Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af, waardoor er verse lucht wordt aangezogen via bijvoorbeeld ventilatieroosters.

Mechanische ventilatie staat de hele dag aan

Bart de Voogd, directeur van het HIER klimaatbureau: “Veel mensen zijn zich niet bewust van het belang en het energieverbruik van een ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie staat de hele dag aan en verbruikt dus continu stroom. De kosten hiervan kunnen flink oplopen.”

Nieuwe ventilatiebox bespaart 90% op stroomkosten

Hoewel er inmiddels veel betere systemen op de markt zijn, zijn in bijna alle huizen met mechanische ventilatie nog steeds verouderde ventilatieboxen aanwezig die veel elektriciteit verbruiken. Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat van de 2,4 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie, maar liefst 95 procent nog een wisselstroom ventilatiebox heeft. Een oude wisselstroom ventilatiebox verbruikt ruim € 80 per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar.

Tien keer minder stroom

Moderne boxen op gelijkstroom gebruiken tot wel tien keer minder stroom. Een nieuwe, zuinige ventilatiebox verbruikt nog maar € 8 per jaar en heb je in minder dan vier jaar terugverdiend.

Stekker eruit

In veel huizen staat het verouderde ventilatiesysteem overigens uit. De oude ventilatieboxen op wisselstroom maken zoveel herrie dat veel mensen de stekker er gewoon uitgetrokken hebben. Met als gevolg geen ventilatie en dus een vervuild en vochtig binnenklimaat.

Aanmelden nieuwsbrief

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt