Wat de overheid niet wil dat u weet over de Wmo

Over deze Wmo mogelijkheden wordt niet gesproken

Regeltjes, regeltjes, regeltjes. En keer op keer afgewezen worden. Dat is het beeld dat veel mensen hebben bij woningaanpassingen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning, kortweg Wmo. Toch zijn er mogelijkheden om de wet naar uw hand te zetten. Daarbij hoeft u er niet alleen voor te staan. 

Samen op zoek naar de mogelijkheden binnen de Wmo

Sinds de nieuwe Wmo is ingegaan, in 2015, merken veel mensen dat gemeenten uiterst zuinig en behoudend zijn in het toekennen van Wmo-gelden. Zo wordt vaak gesteld dat mensen maar moeten verhuizen naar een gelijkvloerse flat in plaats dat ze een traplift toegewezen krijgen. Ook voor beugels, die in het verleden wél in het Wmo-pakket zaten, wordt verwezen naar de bouwmarkt.

Een onwenselijke situatie volgens velen, want de veiligheid en zelfstandigheid van ouderen die langer thuis wonen komt ermee in het geding. Ook de situatie dat een aanpassing in gemeente A wel vergoed wordt en een paar honderd meter niet, in gemeente B, wringt. 

Wmo loketten per gemeente

Anderen lazen ook: Wmo-loketten per gemeente

4 zwaarbeveiligde Wmo-staatsgeheimen op een rij

Vanuit de overheid wordt de hand dus op de Wmo-knip gehouden. Toch zijn er mogelijkheden om de wet beter te benutten. Alleen: daarover leest u niets in de huis-aan-huisbladen en op de website van de gemeente. Thuiscomfort duikt in de ondoorzichtige wereld van de Wmo en doet vier opvallende ontdekkingen.

Wmo-staatsgeheim #1: Er is geld over

U leest het goed: er is geld over! De Wmo wordt zo zuinig toegepast dat er in 2015 een overschot was op de begroting van 310 miljoen euro. Dat zeggen wij niet, dat meldt de website Binnenlands Bestuur.

Gemeenten hebben vanuit de Rijksoverheid een budget toegewezen gekregen en dit ten dele niet uitgekeerd aan hulpbehoevende ouderen. Het is dat we geen Britse tabloid zijn, anders zouden we koppen: ‘Schande!’. Want zo is het maar net. Dit geld is toebedeeld aan ouderen, mensen met een beperking en jongeren met een zorgbehoefte, maar wordt daar niet volledig voor aangewend.

Oplossing: als burgers moeten we harder aan de bel trekken bij de gemeente. Want Wmo-geld mag niet worden aangewend voor andere doelen. Dus kom in actie. Laat uw stem horen. Mail gemeenteraadsleden. Bel met het Wmo-loket. Spreek in bij raadsvergaderingen. Protesteer desnoods. Als het voor de Wmo-bestemde geld maar terechtkomt waar het thuishoort: bij de burger!

Geld over in de Wmo potjes van de gemeente

Wmo-staatsgeheim #2: Verzekeraars vergoeden ook mee

Bepaalde vormen van woningaanpassingen worden niet vergoed vanuit de Wmo, maar weer wel vanuit de zorgverzekeraars. Mits u een goed pakket heeft afgesloten kunt u bijvoorbeeld in bepaalde omstandigheden in aanmerking komen voor een video deurintercom.

Ook bepaalde vormen van huisautomatisering, zoals het automatisch openen van de rolluiken, kunnen deel uitmaken van uw pakket.

Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Domotica vaak vergoed door overheid of zorgverzekeraar

Anderen lazen ook: Domotica vaak vergoed door overheid of zorgverzekeraar

Wmo-staatsgeheim #3: Verhuis naar een gullere gemeente

Geen gemeente zal het stimuleren, maar verhuizen naar een andere gemeente, kan grote Wmo-voordelen opleveren. Zo vergoedt de ene gemeente echt veel meer aanpassingen dan de andere. Dus als u mobiel bent en minder gebonden aan een plek, kunt u in het uiterste geval overwegen de stap over de gemeentegrens te wagen.

Om te spreken van Wmo-vluchtelingen is in dit kader misschien een wat boude stelling, maar dat er Wmo-verhuizingen hebben plaatsgevonden in het recente verleden, is een feit. 

Verhuizen met dementie: alsof het nooit is gebeurd

Anderen lazen ook: Verhuizen met dementie, alsof het nooit is gebeurd

Wmo-staatsgeheim #4: Schakel professionele hulp in

Veel mensen denken dat zij er alleen voorstaan in hun ‘gevecht’ met de gemeente over de Wmo. Niets is echter minder waar. Want het is juist diezelfde overheid die de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuners faciliteert.

Sterker: elke gemeente biedt deze optie gratis aan, aan haar inwoners. Zo is Stichting MEE in de meeste Nederlandse gemeenten actief en bereidt zij samen met ouderen het keukentafelgesprek voor, waarin gekeken wordt wat er nodig is en welke woningaanpassingen mogelijk zijn.

Commerciële ondersteuning is er ook. Het Aeden Netwerk bijvoorbeeld is een partij die haar diensten op uurbasis aanbiedt. De Aeden Consulenten en Consulentes zijn zeer goed ingevoerd in regelgeving op Wet maatschappelijke ondersteuning en Wet langdurige zorg, en hebben al vele cliënten op de goede weg geholpen. 

Onafhankelijke cliëntondersteuners staan u bij in WMO- en Wlz-trajecten

Anderen lazen ook: Onafhankelijke cliëntondersteuners staan u bij in WMO- en Wlz-trajecten

Geen ondersteuning? Dan zelf aanpassen.

Helaas is het niet zo dat de Wmo voor iedere situatie inspringt. Wanneer uw inkomen boven de vastgestelde grens uitkomt of u een aanzienlijk eigen vermogen hebt, moet u voortaan (deels) zelf zorgdragen voor financiering van woningaanpassingen, zoals wandbeugels, een video intercom of een inloopdouche. Dit bedrag verschilt per gemeente.

Krijgt u geen vergoeding uit de Wmo, maar wilt u toch een woningaanpassing door laten voeren? Dan helpt de professionele Thuiscomfort-specialist u verder, net zoals wij dit doen voor Wmo-aanpassingen die wel via de gemeenten worden bekostigd.

Een voordeel hebt u wel als u zelf financiert: u bepaalt zelf hoe de aangebrachte voorziening eruit ziet. Er is gelukkig steeds meer te kiezen op dit gebied. Want waarom zou een seniorenwoning of aangepaste woning er eigenlijk niet tiptop uitzien en niet als een ziekenhuis? Wij denken dat het kan en gelukkig wijst de praktijk dit ook uit. U bent van harte welkom om samen eens de mogelijkheden te bekijken van aangepast wonen in stijl.

Samenvatting van dit artikel in 1 minuut

Update 12 oktober 2016

Op Facebook wordt volop gereageerd op dit artikel. Hier doet u mee met de discussie >>

Via de chat van Thuiscomfort ontvinden wij nog het volgende bericht: 

"Ik was geïnteresseerd in dit onderwerp , en ik heb al heel wat gevechten geleverd met de WMO , maar ook met mijn zorgverzekeraar. Wat helpt is: mededelen dat je de rechtsbijstand inschakelt. Dat heeft bij mij enorm geholpen. Er wordt nu zelfs al een huisaanpassing aangeboden, die ik momenteel nog niet nodig heb: een traplift."

Praat mee over de Wmo op Facebook

Thema's

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief